Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Drda

Jan Drda
• Němá barikáda - tento sborník obsahuje 11 povídek s válečnou tematikou a patří k nejúspěšnějším knihám tohoto období. Hrdiny jsou zde obyčejní lidé, i děti. Objevují se však i prvky schematismu, tzn. že autor vidí svět černobíle. Vidí postavy zcela černé. tj. záporné, a postavy zcela bílé, tj. kladné, a mezi tím nic. Toto schematické černobílé vidění světa se v české literatuře naplno rozvinulo v 50. letech.

Mezi nejznámější povídky tohoto souboru patří Vyšší princip a Pancéřová pěst.
• Vyšší princip - hlavní postavou povídky je profesor latiny na jednom pražském gymnáziu. Jelikož své proslovy k žákům vždy začínal větou: "Z hlediska vyššího principu... ", získal již odedávna přezdívku Vyšší princip. Právě se schylovalo k latinské kompozici, když k němu do třídy vtrhlo gestapo a zatklo 3 studenty. Všichni tři pak byli zastřeleni za schvalování atentátu na říšského protektora Heydricha. Někdo je slyšel na plovárně, když se o tom bavili, a udal je. Vyšší princip dostal od ředitele gymnázia i učitelského sboru za úkol, aby předstoupil před svou třídu a odsoudil atentát i chování svých studentů. Vyšší princip před svou třídu skutečně předstoupil, ale nedokázal jim lhát. Řekl: „Vražda na tyranu není zločinem. I já schvaluji atentát na Heydricha!“ Pronesl tato slova, i když si nemohl být jistý, zda právě v této třídě nesedí udavač, který má na svědomí smrt svých 3 spolužáků.
• Pancéřová Pěst - příběh se odehrává v květnu 1945, tzn. na konci války, kdy se Praha ještě brání zbytku německých vojáků. Hlavní postavou je sedmnáctiletý chlapec Pepík Hošek. Ten se řízením osudu dostává k protitankové pancéřově pěsti a ocitá se na barikádě. Před ní se najednou objeví německý tank. Zbraně jeho spolubojovníků v tomto okamžiku selžou a Pepíkovi se podaří tento tank zničit.

Žádné komentáře:

Okomentovat