Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Neverbální komunikace

Neverbální komunikace
Některé výzkumy dokazují, že pokud posuzujeme účinek sdělení, tak u neverbálních signálů bývá naměřena až pětkrát silnější účinnost než u komunikace verbální. V oblasti neverbální komunikace rozlišujeme mezi kulturně závislými (naučenými) a kulturně nezávislými (dědičnými) vzorci chování. Například některé tělesné signály jsou vrozené – např. vyjadřování pocitů mimikou obličeje, které nacházíme i u velmi malých dětí, i hluchoněmých, dokonce i slepých. Nemluvě o jistých podobnostech výrazů u primátů. Mezi neverbální projevy patří například:
• Držení těla
Držením těla můžeme vyjadřovat, zda jsme spíše osoby uzavřené, napjaté či uvolněné. Každá náhlá změna těla může také vysílat určité signály druhým.
• Mimika
Jsou to všechny změny, které lze pozorovat v lidském obličeji – pohyby obočí, křivka úst atd. Zakřivení koutků ukazuje na naši smutnou, zamyšlenou, pohrdlivou či jinou náladu či postoj.
• Gesta
Za gesta považujeme hlavně pohyby rukou a držení hlavy. Někdy se gesta omezují na gestikulaci – tj.řeč rukou.
• Kontakt očí
Například přímý pohled do očí se v různých kulturách různí. Údajně v západních zemích trvá rituální oční kontakt maximálně tak 4 vteřiny, v arabských zemích mnohem déle (mezi muži). Délka pohledu závisí také na vzájemném zájmu. Známe také tzv. významné zahledění.
• Řeč prostoru
K řeči prostoru patří především vzdálenostní zóny.
V padesátých letech Hall (1953) zjistil, že v Severní Americe existují z hlediska řeči prostoru čtyři zóny:
• Intimní zóna
Do 50 centimetrů vzdálenosti od těla. Do této zóny vpouštíme pouze osoby, ke kterým máme velmi těsný vztah. Lze při tom jeden druhého cítit, pociťovat vzájemnou vroucnost, šeptat si spolu, s možným tělesným kontaktem.
• Osobní zóna
Od 50 do 120 centimetrů. Do této zóny lze vpustit osoby, ke kterým máme blízký vztah. Můžeme se dotýkat, vidět, ale necítíme dech.
• Sociální zóna
Od 1,2 metru do 3,5 metru. Slouží ke slovnímu kontaktu spíše poradního charakteru, při neosobních vztazích.
• Veřejná zóna
V této vzdálenosti (od 3,5 metru) od těla se uskutečňují kontakty s osobnostmi veřejného života a při veřejných neosobních příležitostech.

Žádné komentáře:

Okomentovat