Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Sociální skupina

Sociální skupina
Na tomto místě si musíme vymezit pojem sociální skupina. Protože sociální skupinou jsou rodina, školní třída, ale i vrstevnická skupina. Vymezení to bude krátké a lapidární, přestože jde o jednu ze základních kategorií sociologie, ale úplné vymezení není podstatou obsahu tohoto textu.
V současnosti je sociální skupina jedním ze základních sociologických termínů a někdy tvoří ústřední osu sociologického zkoumání; někteří definují sociologii jako vědu o skupinách. Samotný termín je teoretickým pojmem, který má empirický charakter. Jde většinou o ideální a abstraktní typ skupiny, kterému se poznávaná skupina více či méně blíží podle určitých přítomných znaků. Vymezení je rozdílné, většinou ale jde o malou skupinu.
Jak můžeme sociální skupinu vymezit? Například sociolog M.E.Shaw (1981) vymezuje skupinu takto: skupina je definována jako dvě nebo více osob, které vzájemně interaktují takovým způsobem, že každá osoba ovlivňuje a je ovlivňována další osobou. Sociální skupinu musíme odlišit od:
 sociálního agregátu – seskupení lidí, které je založeno na prostorové sounáležitosti (skupina zevlounů při dopravní nehodě, obyvatelé jednoho činžovního domu aj.)
 sociální kategorie – lidé, kteří jsou si blízcí na základě nějakého znaku (Pražáci, blondýnky, svalovci …)
Sociální skupinu lze vymezit jako kvalitativně specifický sociální útvar, vytvářený podle charakteristických a základních znaků, které tento sociální útvar vykazuje (podle toho potom sociální skupiny třídíme na určité typy či kategorie).

Žádné komentáře:

Okomentovat