Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skupina vlastní a cizí

Skupina vlastní (in-group)
Skupina, jejíž členové se ztotožňují se skupinovými normami a přijímají vytvořený sebeobraz skupiny. Je to tedy ta, do které fyzicky patříme. V této skupině rozlišujeme tzv. autostereotypy (představy členů skupiny o své vlastní skupině – často v podobě idealizace) a heterostereotypy (představy o jiných sociálních skupinách – obvykle až iracionální odsouzení s předsudky). Můžeme tedy říct, že skupina vlastní je pro nás většinou lepší, než skupina cizí. To se může změnit pokud cizí skupinu více poznáme, ve školním prostředí třeba při sportu, soutěžích atd.
Takto je tedy označená skupina, pro kterou je charakteristické silně vytvořené vědomí sounáležitosti a příslušnosti ke skupině (vědomí „MY“), silná identifikace členů se skupinou, obětavost pro skupinu, silná pouta a svazky mezi členy. Vytváří si až určitý stereotyp, který může vést až k šovinismu a nacionalismu.
Skupina cizí (out – group)
Skupina stojící mimo skupinu vlastní a obraz, který si o ní členové vlastní skupiny vytvářejí. Jde vlastně o označení všech skupin, které nepřináleží označení – vlastní. Žádná skupina není sama o sobě cizí skupinou, stává se jí pouze z hlediska (pohledu) jiné – „vlastní“ skupiny. Je tedy protikladem a korelátem skupiny vlastní, která si o všech ostatních skupinách může vytvářet stereotypy, kterými jsou ostatní cizí skupiny zobrazeny jako nepřátelské, nebezpečné, opovrženíhodné …
Někdy bývá označována jako faktická, reálná. Jde o označení skupiny, jejímž skutečným členem je jedinec bez ohledu na jeho aspirace, ovlivnění aj. Jde o didaktické odlišení této skupiny od skupiny referenční (vlastně členská skupina je se skupinou referenční identická).

Žádné komentáře:

Okomentovat