Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skupina formální, skupina neformální

Skupina formální
V této skupině se vzájemné vztahy řídí danými a přesně formulovanými pravidly. Často jsou tato pravidla stanovena zvenčí. To znamená, že si tato pravidla členové skupiny nevytvářejí podle své vůle. Vztahy mezi členy jsou poněkud neosobní, převládá v ní sociální distance nad osobní účastí. Důvod existence nevyplývá zevnitř skupiny, ale mimo ni. Jde většinou o nějakou institucionální skupinu v rámci instituce jako je škola, armáda aj. To znamená, že mezi formální skupiny patří pracovní skupiny a všechny skupiny, vytvořené na bázi formálních sociálních vztahů.
Tato skupina je blízká „sekundární skupině“, ale nelze je ztotožňovat. Formální sociální skupiny (s danými cíly, normami apod.) nemohou existovat neformálně v jiném referenčním systému, ale mohou existovat vedle sebe a spolu, aniž by se navzájem rušily.
Skupina neformální
Je to skupina, kde se vzájemné vztahy vytvářejí na základě vzájemných sympatií či nesympatií. V této skupině si sami její členové stanovují pravidla vzájemného soužití, tj. skupina si sama stanovuje normy, které vycházejí z přirozených potřeb jejích členů. Vzniká tedy na základě neformálních sociálních vztahů, na vzájemném osobním výběru členů, spontánně, smysl a důvod její existence je dán zevnitř. Cíl, strukturu a normy vytváří skupina sama. Převládá osobní účast členů, její členové jsou vzájemně spojeni sítí osobních vztahů s podobnými hodnotami, zájmy, názory, sympatiemi apod.
Označení neformální neznamená, že tato skupina nemá nějakou „formu“, ale že není závislá na vnějších impulsech, daných cílech. Samozřejmě že uvnitř formální sociální organizace (výrobní podnik apod.) mohou vznikat ve vzájemných referenčních systémech neformální skupiny. Nelze zaměňovat s primární skupinou, i když je zde často zmiňována rodina jako sociální skupina.

Žádné komentáře:

Okomentovat