Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Peer – groups ve škole

Peer – groups ve škole
Tento termín je v odborném tisku prezentován jako metoda v boji proti patologickým jevům ve škole či mezi mladými vůbec (tzv. Peer programy). Co to ale znamená? Peer – (sobě) rovný, rovnocenný, člověk stejné kvality. Group – skupina, seskupení. To znamená, že ve škole můžeme ukázat na peer – group i na kolegy učitele v učitelském sboru. Ve škole si ale pod tímto termínem většinou představíme těžko viděné a uchopitelné sociální vztahy mezi žáky, ve kterých školní třída nebo její podskupiny jednají ve smyslu rovnocenné skupiny, tedy česky vrstevnické skupiny.
Vrstevnická skupina je skupinou dětí či mládeže přibližně stejného věku, která praktikuje své vlastní formy společného žití a zvládání reality. Tyto vrstevnické skupiny mají své kvality:
 Jde o subkultury, které mohou mít své vlastní řečové formy, své vlastní mínění o tom co je morální, které sociální chování je normou, mají i své definované sociální cíle.
 Některé skupiny vrstevníků jsou těžko přehlédnutelné, upozorňují na sebe vnějšími příznaky (oblečení, střih vlasů, atd.) – rokeři, punkové, skinheadi …
 Skupiny vrstevníků hrají pro mladé lidi často velkou roli.

Žádné komentáře:

Okomentovat