Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejjednodušeji a tedy nejvýstižněji lze chápat sociologii jako vědu o společnosti

Nejjednodušeji a tedy nejvýstižněji lze chápat sociologii jako vědu o společnosti. Tato definice je bezpochyby nejpříhodnější, ale skrývá v sobě další otázky – např. jak definovat společnost či zda toto vyjádření není – pro vymezení vědy - až příliš široké. Společnost je předmětem zkoumání i pro mnohé jiné vědy - ekonomii, kulturní antropologii, politologii, pedagogiku, psychologii…
Sociologie si – tak jako ostatní sociální vědy - klade v rámci svého předmětu bádání základní otázky, a právě pomocí těchto otázek je možné ji vymezit vůči jiným společenským vědám. Psychologie zkoumá zvláště individuální chování a osobnost jedince, ekonomie se táže po výrobních způsobech a směně zboží, politologie se zabývá tím, jak fungují vlády, mezinárodní vztahy apod., pedagogika se zaměřuje na vývoj člověka z pohledu možného záměrného ovlivňování výchovou, antropologie se ptá, jak vznikly lidské skupiny, jak se vyvíjejí, jak fungují…, etnografie se soustřeďuje na otázky popisu a srovnání kultury národů, etnik, národností… Problematika sociologických otázek tkví v rozměrech vytváření společnosti, ve všem, co si vytvořili lidé. Co tady lidé dělají? Jak se chovají? Jaké jsou jejich vztahy? Jak jsou tyto vztahy organizovány institucemi? Je známo více pokusů postihnout tyto otázky pokud možno v co největší šíři a úplnosti. Vyberme si pokus C. Milla, který se zabývá klasickou společenskou analýzou a navrhuje pokládat si tyto tři okruhy otázek:
 Jaká je struktura společnosti jako celku? Jaké jsou zaváděné komponenty a pravidla a jak spolu souvisejí? Jak se liší od ostatních druhů sociálních pravidel? Jak můžeme pochopit podobu vývoje, i když je vlastně sám vývoj v permanentní změně?
 Jaké má určitá společnost místo v lidských dějinách? Kde jsou základy změn? Jak se vyvíjí lidské chování jako celek? Jak je ovlivněno historickým obdobím? Jak se liší určité období z hlediska změn, jaká je jeho podoba, jak se liší od jiných období? Které jsou typické způsoby utváření historie?
 Jaký druh mužů a žen převládá v této společnosti? Kdo tady bude převládat a vládnout? Jakým způsobem je prováděn výběr? Jaké lidské vlastnosti a povaha jsou podstatné v řízení a jak se toto promítá do podoby společnosti?

Žádné komentáře:

Okomentovat