Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Skupina referenční

Skupina referenční (vztahová)
Jedinec se ztotožňuje s jejími normami, chce k ní patřit (vztažná – pozitivní). Ale je vedle ní i skupina vztažná – negativní a tzv. imaginární. Referenční skupina silně ovlivňuje jedincovo prožívání a chování, je pro něj hodnotícím kritériem více, než normy jeho skupiny členské.
Názvu je používáno v různých formulacích k označení skupin, které ovlivňují chování jedince a jeho volbu skupiny. Dokonce bývá považována za pramen postojů a hodnot jedince. Jde především o srovnávací rámec, pokud jedinec srovnává standardy nebo hodnoty jiných jedinců a skupin. Referenční skupinou je pro individuum ta skupina, s jejímiž hodnotami, normami, vzorci chování a způsobem života se člověk identifikuje bez ohledu na to, je – li současně jeho skupinou členskou nebo není. Pokud by jedinci oba tyto typy splývala, tak by nastala ideální situace, ale to by toto rozlišení bylo zbytečné.
Tato referenční skupina má svou vlastní typologii:
 Pozitivní r.s. – ty skupiny, s jejichž normami a hodnotami jedinec souhlasí a jejichž příslušníkem touží být.
 Negativní r.s. – skupiny, jejichž normy a hodnoty jedinec odmítá a jejichž členem nechce být.
 Imaginární r.s. - pomyslné – ty skupiny, jejichž členem jedinec není a chce být jejím členem, avšak toto není pravděpodobné nebo je to až nemožné.

Žádné komentáře:

Okomentovat