Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Po Metodějově smrti (885) Svatopluk odmítl...

- Po Metodějově smrti (885) Svatopluk odmítl slovanskou bohoslužbu, vyhnal její přívržence ze země (do Čech – uchýlili se do Sázavského kláštera – a dalších slovanských oblastí) a přiklonil se k západoevropskému pojetí mešních obřadů. 907 VMŘ zanikla.
- český kníže Bořivoj: spojenec VM, křesťan, usiloval o sjednocení českého státu pod ústřední moc, o vymýcení pohanství, snažil se rozšířit křesťanství a vybudovat církevní organizace, pokročilejší podoby však český stát nabyl až za Boleslava I.
- Český stát často ohrožován zvenčí, zmítán vnitřními rozpory, i v rámci vládnoucího rodu (vražda Ludmily i Václava), 995 vyvraždění Slavníkovců (Boleslav II.), kteří byli soupeři Přemyslovců v boji o výsadní postavení v knížectví.
- Život sv. Václava – 10.stol., dílo původní, jeví určitou podobnost s legendami o Konstantinovi a Metodějovi – obraz sv.Václava sloužil k dobovým, státně politickým účelům; Kniha o rodu a utrpení sv. knížete Václava – latinská předloha, spíše její překlad, zázračné události a jevy; Legenda o sv. Ludmile – doložena jen nepřímo, rukopis ani opis se nedochoval
- někteří staroslověnští kněží, kteří byli vypuzení z Čech, se usadili v Bulharsku a Rusku, kde šířili staroslověnskou kulturu, takže např. nejstarší písemné památky na Rusi sahají do 9. stol. a jsou psány jazykem staroslověnským a cyrilicí.

Žádné komentáře:

Okomentovat