Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Maturitní otázky - 13. pokračování

 poezie – epika
- ZLOMKY EPOPEJE – napsány podle V.Huga a jeho „Legendy věků“ filozofické dílo, kde chtěl zobrazit vývoj lidstva od nejstarších dob po současnost dílo mělo být podkladem k úvahám o smyslu dějin  cyklus básnických sbírek :Zlomky epopeje – vysvětluje vývoj lidstva Bar Kochba – vůdce židovského povstání Mýthy Selské balady – téma z 18. století, povstání sedláků
 drama
- HIPPODAMIE – tragédie děj se odehrává v roce 1363. Příběh je postaven na rozkazu, který nedovoluje vstup ženám na hrad. Hradní hosté, kyperský a jeruzalémský král Petr a Štěpán Bavorský, tomu nechtějí věřit a snaží se objevit nějakou ženu. Shodou okolností je císařův rozkaz opravdu porušen. Na hrad přijíždějí 2 ženy –1.Císařova manželka (žárlivost) a 2. Neteř purkrabího Alena, milá číšníka Peška. ( sázka s otcem - pokud uspěje, povolí svatbu ). Obě jsou přestrojeny za pážata…. Zmatky, ze kterých vyjde najevo jak moc miluje Alžběta ( císařovna ) svého muže Karla IV
- NOC NA KARLŠTEJNĚ – komedie trilogie, která čerpá námět z antiky. Podklad pro scénický melodram Z.Fibicha
Námluvy Pelopovy – Tantalos , král z Argu, je za své dřívější činy stižen kletbou. Jeho syn Pelops jde do světa ( chce pomoci otci ). Ve městě Pis se právě konají závody v jízdě na voze, závodu se účastní i místní král Oinomaos ( jeho dcera je parádní kost ) a ten, kdo jej dokáže porazit si ji může vzít. Okouzlený Pelops si jde pochopitelně taky zazávodit. Oinomaos odmítá, jelikož podle věštby pro něj zeť znamená smrt ( ale nakonec jede). Hippodamie se pro změnu zamiluje do Pelopse a chce si pojistit jeho vítěztví, požádá královského vozataje Myrtila, aby poškodil králův vozejk. Král kvůli tomu zařve. Když si pak Myrtilos činí nároky na Hippodamií je svržen ze skály do moře.
Smír Tantalův – Pelops se vrátí domů zatím bez H , protože tady už jednu starou má ( Axiochu ). Tak žádá tatu ( Tantala ) , aby ji mohl vyhnat. Tantalovi bylo věštěno, že jeho hřích smije zase jenom hřích, a proto Pelopovi vyhovuje. Pelops odchází do Pis ( chránit je před loupežníkama ), v tuto chvíli se mu Tantalos svěřuje ze svého hříchu ( vyloupil Diův chrám  je pronásledován Erinyemi, aby mu dali pokoj postavil jim oltář, u kterého kdokoliv požádá o pomoc , dojde ochrany ). Hippodamie se snaží zabít Axiochu, ale díky Tantalovi ji to nevyjde. Axiocha porodí dítě ( svěří je pod ochranu Pelopa ) a umírá. Hippodamie se snaží zabít i dítě, ale zase se to kvůli Tantalovi napodaří, tím si konečně usmířil bohy a spokojeně umírá.
Smrt Hippodanie – Po 20ti letech. Pelops vychová společně děcka, který má s Hippodamií ( „talani“ – Atrea a Thysta ) i dítě, které měl s Axiochou ( Chrisippos ). Na dvůr přichází nepoznaný slepý pěvec Myrtilos, který během hostiny prozrazuje, co a jak ( Pelopovo vítěztví a svůj skok )a ještě stihne Pelopa a jeho rod proklít. „Talani“ zabijí svého nevlastního bráchu Chrissipa. Pelops poznává , že Hippodamie před ním milovala Myrtila a tak ho sejme. Hippodamie ho nad mrtvolou proklíná a sama samovolně umírá. Pelops odchází s vědomím, že viny nejsou usmířeny a otvírá svůj dům Erinyím.
 překlady
- z 18 jazyků (hlavně románských)
- např. CYRANO Z BERGERACU (E. Rostand), E.A. Poe, Dante, V. Hugo, Goethe, Petrarca

Žádné komentáře:

Okomentovat