Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ze života hmyzu

- spoluautorem je Josef Čapek. Na životě a chování hmyzu zachycují záporné lidské vlastnosti. Např. nenávist, závist, zahálku, bezohlednost, chamtivost, poživačnost, lakotu (až naturalisticky)… Diváky provází celou hrou Tulák, který je mluvčím lidí a zároveň jejich kritikem.
Věc makropulos- zabývá se myšlenkou nesmrtelnosti, zamýšlí se nad smyslem a hodnotami lidského života. Podle Čapka nemá člověk zasahovat do svého života, má ho nechat, jaký je.
Továrna na absolutno- vynález síly, která mění lidi;
Krakatit- o vynálezu nekonečně účinné třaskaviny, schopné zničit celý svět. Hlavní postava-vynálezce inženýr Prokop, ovlivněn poznáním venkovské idyly i světa vládců a teroristů dochází k zdůrazňování každodenní drobné užitečné práce pro lidstvo (humanistický závěr)
Tyto romány završují svým tématem linii utopické tvorby. Odmítají myšlenku radikálního přetvoření světa a zdůrazňují každodenní práci a drobné a lidstvu prospěšné objevy.

Třetí období: 1928-1933
- soubory próz psaných původně pro noviny, krátké povídky, fejetony a sloupky
Povídky z jedné a druhé kapsy- původně vznikly jako krátké povídky pro noviny. Velkou pozornost věnoval Čapek jazykové stránce. Využívá také hovorového jazyka. Častá je detektivní zápletka, ale především se soustředí na charakteristiku člověka, jeho problémů, starostí, důležité je i využití humoru.

Žádné komentáře:

Okomentovat