Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. DRAMATA – hra Manon Le scute –

4. DRAMATA – hra Manon Le scute –zdramatizovaná próza fr. spisovatele Prerosta příběh velké lásky rytíře des Grieux a Manon. Des Grieux je ochoten pro její lásku objetovat vše. Ona ho pouze využívá a flirtuje s ním. Další hry Milenci z kiosku, Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou.

JAROSLAVA SEIFRT (1901 - 1986):
Narodil se v Praze, kde téměř celý život prožil Prahu miloval a opěvoval její minulost i přítomnost v mnoha svých básních. Ve 20. letech vstoupil do KSČ a brzy z ní vyloučen. Por. 1948 měl několikrát zákaz publikování a některé jeho sbírky. Vyšly v samisdatu a exilu a teprve později oficiálně. V roce 1984 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu. Seifert byl už v té době hodně nemocný proto ji za něj převzala dcera Jana. Tvorba:
1. POETISTICKÁ – mezi jeho nejznámější sbírky patří na vlnách T.
S. F: (pomyslná rozhlasová stanice) Slavík zpívá špatně, Poštovní holub básně z těchto sbírek jsou jednoduché neřeší se v nich žádné sociální problémy. Mají čtenáře pouze pobavit. Některé mají i grafickou podobu.
2. 30. LÉTA – vydává sbírky intimní lyriky Jablko z klína, Ruce Venušiny a Jaro sbohem. V básních vzpomíná zvláště na svoji matku. Na ztracený svět děctví obdivuje krásu české přírody. Verše jsou melodické, hudebné. Sbírka zhasněte světla reaguje zde na Mnichovskou zradu (zabrání Sudet). Snaží se posílit národní sebevědomí. Věří ve šťastnou budoucnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat