Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

OBDOBÍ OKUPACE – sbírka Vějíř Boženy ...

3. OBDOBÍ OKUPACE – sbírka Vějíř Boženy Němcové – vyšla k příležitosti 120. výročí jejího narození. Seifert zde zachycuje její tragický život zdůrazňuje sílu její osobnosti její vlastenectví. Němcová je pro něj symbolem českého národa a českého jazyka. Sbírka Kamenný most – hlavním tématem je Praha. Seifert zde vzpomíná na její slavnou minulost. Vzpomíná na Prahu svého mládí. Praha e pro něj srdcem českého národa.
KONSTATIN BIEBL (1898 - 1951):
Po maturitě narukoval za 1. světové války do Rakouské armády. Bojoval na Balkánské frontě a byl zraněn. Ve 20. letech 20. st. podnikl dobrodružnou cestu do exotických krajin Indonésie (Java, Ceylon, Sumatra). Dostal se tam obchodní lodí na kterou se nechal najmout jako dělník. Svůj život ukončil sebevraždou. Tvorba:
1. POČÁTEČNÍ – je ovlivněna proletářskou poezie. Mezi nejvýznamnější patří sbírka Zloděj z Bagdádů – poukazuje zde na velké sociální rozdíly. Vyjadřuje svůj soucit s topicími. Básně jsou velice melancholické.
2. POETICTIČKÁ TVORBA – sbírka S lodí, jez Dováží čaj a kávu – básně jsou ovlivněny jeho vlastními zážitky s cest po Indonésie. Převládají básně hravé objevují se, ale i vážnější témata. Např. válka a sociální problémy. Vrcholem jeho poetistické tvorby je básnická skladba Nový Ikaros – je to polytematická skladba stylizuje se zde do role bájného Ikara. Vznáší se v prostoru a čase. Snaží se zachytit mnohotvárnost současného světa. Odráží se zde jeho zážitky zde děctví z exotických cest. Milostné vzpomínky, ale i tíha života a válečné hrůzy.

Žádné komentáře:

Okomentovat