Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jan Drda (1915 – 1970)

- jeho hlavním dílem je Němá barikáda, vyšla ihned po válce. Je to dílo vzorové a slavné, obsahuje celkem 11 povídek. Hlavním tématem je zde okupace a protektorát. Má několik hlavních nedostatků: je zde vidět pevná hranice mezi dobrem a zlem, vše české je dobré a ušlechtilé a naopak němci jsi ti špatní. Mnoho z povídek tvoří filmové scénáře.
Povídky (Němá barikáda):
Vyšší princip – odehrává se na gymnázium, kde studenti mají před maturitou a během písemky do třídy vběhne gestapo, které odvádí 3 spolužáky (Havelku, Ryšánka a Moučku). Celý ústav je zděšen, zejména jejich třídní učitel. Celé městečko se večer dozví, že mladíci byli popraveni za schvalování atentátu na Heindricha. Druhý den ráno se učitelé scházejí, ředitel požaduje vysvětlení, chce, aby někdo před třídu předstoupil a říkal jim „ideologické bláboly“. Tento těžký úkol padne na jejich třídního učitele. Když přichází do třídy není schopen mluvit, nedokáže lhát, na konci svého „proslovu“ říká, že také schvaluje atentát na Heindricha. Vyšší princip proto, že profesor často používal frázi: „Z hlediska vyššího principu…“.
Hlídač dynamitu – starší pán, krade patrony, gestapo vtrhne do lomu, hledají ho, běží k němu domů, manželka nahází patrony do polévky, gestapo nic nemůže nalézt, týrají manžele na konci bezmocná zvedne a řekne, že zde zemřou také bestie. V tom okamžiku vybuchne polévka s patronami a manželé umírají v objetí spokojeni.

Žádné komentáře:

Okomentovat