Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaroslav Seifert pokračování

Od té doby kráčí vlastní cestou - nepřiklonil se k surrealizmu
- 30. léta - 3 sbírky: Jablko z klína, Ruce Venušinu. Jaro sbohem - intimní subjektivní lyrika, poezie dostá¬vá náročnější tón - společenský obsah. Obrací se k rodnému kraji. Vybroušený jazyk, bohatý květnatý verš.
- sbírka Zhasněte světla - vymyká se z jeho subjektivní tvorby. Vyrovnává se se zradou Anglie a Francie. Verše plné kritiky, silných slov.
- Útočnější poezie.
Poezie tradičních hodnot - doba okupace - tvorba nabývá společenského charakteru - poezie tradičních - hodnot - láska, úcta k rodné zemi, rodný kraj, kraj dětství.
- sbírka - Vějíř Boženu Němcově - obrací se k B. Němcově - inspirován 120. výročím narození B. N. Srov¬nává její těžký osud s těžkým osudem národa, žijícího v okupaci.
- další 2 sbírky - Světlem oděná - mýslí tím Prahu. Praha symbol české státnosti. Líčí a popisuje své vnitřní subjektivní nálady. Kamenný most - završuje tvorbu v okupaci.
-
Básnická generace 30. let
- skupina autorů, kteří vystupují básnicky právě ve 30. letech, v době velké hospodářské krize, v době reálného ohrožení fašizmem
- převládající znaky: pesimizmus, skepse, beznaděj, rozčarování ze stávající situace
- na rozdíl od generace 20. let není tato generace spojena společnou platformou, nemají společný program, cíl. Skupina silných individualistů.
- Vladimír Holan, František Halas, Vilém Závada, František Hrubín, Jiří Orten

Žádné komentáře:

Okomentovat