Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Psychologická próza

Psychologická próza
Václav Řezáč
- autorem vynikajících psychologických próz, ale po válce dává talent do komunistické idejí a tvori tzv. budovatelské romány - dnes mají nulové hodnoty.
- Ústředním motivem je zobrazit budování socializmu - ukazuje kolektivizaci, znárodňování.
- Děj většinou v pohraničí nebo na venkově. Postavy jsou zcela umělé a podřízené komunistické idejí. Budovatelské romány zkreslují historií.
- budovatelské romány Nástup a Bitva - vystupuje zde komunistický funkcionář, který je zároveň zemědělcem - Andrej Bagár.
- napsal 3 meziválečné romány: Černé světlo, Svědek, Rozhraní
- Černé světlo - symbolický název - zlo v člověku. Zabývá se otázkou, kde se bere v člověku zlo. Monografický román. Hlavním hrdinou je malý chlapec, jehož charakter je ovlivněn nesprávnou výchovou. Je svědkem smrti krysy, kterou si zamiloval pro její vlastnosti. Smrt krysy u něj vyvolá nemoc. Od té doby se změní jeho život. On sám se stává nelidskou krysou - vždy myslí jen na sebe, ovládá lidi kole sebe a ubližuje jim. Již jako dospělý muž žije u svého strýce, kde se snaží získat ruku své sestřenice. Rozeštvává jejich rodinu, intrikami ničí milostný vztah své sestřenice. Nakonec je vše odhaleno a strýc o vyžene. Ze zoufalství chce spáchat sebevraždu. Skočí z domu, ale přežije to. Stává ze z něj mrzák - je potrestán.

Žádné komentáře:

Okomentovat