Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ilias

Ilias
V Malé Asii stávalo kdysi město Trója, kde vládl král Priamos s královnou Hekabe. Jedné noci měla královna sen - zdálo se jí, že porodila hořící pochodeň. Věštec, který jí sen vykládal, řekl, že se jí narodí syn, který způsobí zkázu celého města. Vystrašení rodiče proto ihned po narození syna Parida odnesli do horské pustiny a tam ho zanechali.
Chlapce tam našel starý pastýř a vzal si ho k sobě na vychování. Vyrostl z něj udatný mládenec, který pomáhal pastýři s pasením ovcí.
Jednoho dne, když pásl ovce, zjevily se mu 3 bohyně - Hera, Athena a Afrodite. Hera mu podala zlaté jablko a řekla mu, ať je rozsoudí a jablko dá té nejkrásnější. Ona sama mu za ně nabídla moc a vládu nad celou Asií. Athena mu slibovala moudrost a válečné úspěchy, Afrodite nejkrásnější ženu Helenu. Paris dal jablko Afroditě.
Za nějaký čas se konaly v Tróji závody. Paris se jich zúčastnil a jelikož byl velmi udatný, také vyhrál. Král Priamos v něm poznal svého syna a vzal ho zpátky na zámek i přesto, že ho věštci varovali.
Afrodite splnila svůj slib - Paris odjel do Sparty ke králi Menelaovi, kde se setkal s jeho manželkou Helenou. S pomocí Afrodite se do sebe okamžitě zamilovali. Paris pak unesl Helenu do Tróje. Menelaos se velmi rozčílil a začal shánět řecké krále a udatné bojovníky, aby mohli vyrazit do boje proti Tróji.

lthackému králi Odysseovi se do války nechtělo, protože mu právě jeho žena Penelopé porodila syna Telemacha. Když pro něj přišli poslové, předstíral šílenství tím, že oral, do pluhu měl zapřaženého vola a koně a do brázd sypal sůl. Jeden z poslů mu však položil do brázdy Telemacha, Odysseus spřežení zastavil a tím se prozradil.
Do války vytáhl i Achilles. Když se narodil, namáčela ho jeho matka do kouzelné vody podzemní řeky Styx, přičemž ho držela za patu. Achilles byl tedy nezranitelný, jediným smrtelným místem na jeho těle byla pata. Do války ho doprovázel jeho věrný přítel Patrokles. Vrchním velitelem všech vojsk se stal Menelaův bratr Agamemnon.

Když už bylo loďstvo připraveno a čekalo na vítr, nepohnul se ani list. Bohyně lovu Artemis se hněvala na Agamemnona, protože jí zabil její oblíbenou laň. Agamemnon musel obětovat svou dceru Ifigenii, aby se bohyně uklidnila. Nenechala ji však zemřít. Sama obětovala místo ní laň a Ifigenii si odnesla do Tauridy a udělala tam z ní kněžku svého chrámu. Pak Řekové vypluli. Válka byla těžká a dlouhá. Jednou vypukl mezi Agamemnonem a Achillem spor o válečnou kořist. Achilles se urazil a odmítl dále bojovat. Řekové začali prohrávat a Patrokles požádal Achilla, aby mu půjčil svou zbroj, aby Trójany vyděsil. V této bitvě však padl rukou velitele Trójanů Hektora.

Rozčílený Achilles se pak pustil do boje a Hektora zabil. Poté si jeho mrtvolu přivázal k vozu a na pohanu ji vláčel kolem města. V noci ji odevzdal Priamovi. Brzy poté padl sám Achilles, kterého Paris zasáhl šípem do paty.

Když už válka trvala desátý rok, vymyslel Odysseus lest. Řekové sestrojili velkého dřevěného koně, do kterého se ukryli nejudatnější bojovníci v čele s Odysseem. Trójané rozbořili hradby, vtáhli koně dovnitř a oslavovali své vítězství. V noci vyskákali z koně bojovníci a celá Trója lehla popelem.

Žádné komentáře:

Okomentovat