Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Viktor Hugo

Viktor Hugo
Básník, dramatik, prozaik.
Po neúspěších v politické životě odchází do dobrovolného vyhnanství na malý ostrůvek blízko normandského pobřeží, kde žil téměř 20 let.

• Chrám Matky Boží v Paříži - děj se odehrává v Paříži, převážně na náměstí Gréve, lidé se na Quasimoda dívají jako na zrůdu, která nepatří mezi lidi, odstrkují ho. Quasimodovi pomůže kněz Klausius Frollo, který jej vychová, také mu pomůže cikánka Esmeralda, u které má jistotu, že se o ni muže opřít

• Bídníci – hlavní postavou je Jean Valjean. Je odsouzen k téměř 20 letům káznice ( práce na galejích ) za krádež chleba pro děti své sestry. Po propuštění a epizodě s knězem, který ho neudal za krádež cenných církevních předmětů mění svůj život. Snaží se být lepším člověkem, např. starosta městečka, vychovává dceru prostitutky. Protipólem je zástupce spravedlnosti, práva inspektor Gavert, fanatik zákonů, který nedokáže pochopit a nevěří, že by se člověk mohl změnit. Jean Valgean a jeho téměř zbytečná snaha o důstojný život je neustále mařena Gavertem, který ho pronásleduje a vidí v něm zloděje.

1 komentář:

  1. Doplňující informace: zakladatel romantismu ve Francii. Psal poezii, prózu, dramata, divadelní hry.
    Jeho dílem je Legenda věků (cylus básní zachycující vývoj lidstva až po současnost).

    OdpovědětVymazat