Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nejstarší literární památky - písemnictví

Nejstarší literární památky - písemnictví

Sumerské písemnictví
Mezopotámie byla centrem nejstarších lidských civilizací. Průkopníky písma byli Sumerové, kteří kromě desítkového početního systému vynalezly nejstarší způsob záznamu řeči ¬obrázkové písmo, z něhož se vyvinulo písmo klínové na hliněných tabulkách. Zachovaly se úlomky tabulek.

Epos o Gilgamešovi
Gilgameš byl králem města Uruku. Je z 2/3 bůh a z 1/3 je člověk. Byl to krutý panovník, kolem celého města nechal stavět hradby, na kterých zemřela spousta lidí. Když mu zemřel jeho nejlepší a vlastně jediný přítel obr Enkidu, dostal strach ze smrti. Proto se vydal do světa hledat nesmrtelnost. Nebyl však schopen splnit zadaný úkol, proto se musel potopit na mořské dno, kde se mu podařilo utrhnout rostlinu nesmrtelnosti. Když se cestou domů chtěl napít vody ze studny, rostlinu si položil na zem, kde mu ji snědl had. Gilgameš se zklamaný vracel domů a když přicházel a viděl své město, uvědomil si, že člověk se stává nesmrtelným jen svými činy.

"epos" je rozsáhlá výpravná báseň v níž mohou vystupovat i nadpřirozené bytosti, které ovlivňují osudy lidí.

Hebrejské písemnictví ( židovské písemnictví )
Je v úzkém slova smyslu umění starověkých palestinských Židů,užívajících hebrejský jazyk.
Největším přínosem pro světovou kulturu se stala bible.
Bible nebo-li písmo svaté je nejčtenější a nejrozšířenější kniha na světě, soubor textů, pravidel náboženské víry a morálky.
Skládá se ze Starého a Nového zákona.
Bible je základní knihou dvou světových náboženství, judaismu ( tj. židovského náboženství – Starý zákon ) a křesťanství ( Starý a Nový zákon ).
Starý zákon

Je starší soubor hebrejsky psaných knih, základ židovského náboženství.

Žádné komentáře:

Okomentovat