20) Základní termochemické zákony
- termochemie se zabývá tepelnými změnami při chemických reakcích
Laplaceův-Lavoisierův zákon
Hodnota reakčního tepla přímé nebo protisměrné reakce je stejná, mění se však hodnota jeho znaménka (+/-). Hessův zákon
Výsledná hodnota reakčního tepla nezáleží na průběhu chemické reakce, ale pouze na jeho počátečním a konečném stavu.
V termochemických rovnicích je důležité vyjadřovat skupenství všech látek, které se reakce zúčastní, protože změny skupenství jsou spojeny s výměnou tepla.
Skupenství látek:
pevné = solidus (s)
kapalné = liquidus (l)
plynné = gasseus (g)
vodný roztok = aquatic (aq)
21) Pravé roztoky:
- tvoří je homogenní jednofázová soustava. V rozpouštědle jsou homogenně rozptýleny molekuly, ionty nebo atomy rozpuštěných látek.. Disperzní prostředí u pravých roztoku se nazývá rozpouštědlo,a dispergovaná fáze– rozpuštěná látka. Pravé roztoky se připravuji rozpouštěním látek ve vhodných rozpouštědlech.
22) Aerosoly:
- jsou soustavy s plynným disperzním prostředím.
Vznik: - kapalina, nebo tuhá látka se rozptýlí v plynu, nejčastěji ve vzduchu.
Prachy: - vznikají při mletí pevných látek (cementové mouky),
Dýmy: - vznikají při chemických reakcích (HCl+NH3=NH4Cl),
Mlhy: - vznikají při rozstřikování kapaliny proudem plynu, mlha v přírodě vzniká kondenzaci vodních par,
Koagulace: - zánik částic, částice po srážce ztrácejí energii,
spojování disperzních částic ve větší celky = zánik aerosolu.
23) Pěny:
- Jsou disperze plynu v kapalině. Pěny vlhké- Bubliny zaujímají max. 85% objemu,
suché pěny- plynu je více jak 85%. Pěny se připravují: - probublávání kapalin plynem, šleháním, nebo
třepáním. Kvalita pěny závisí na kvalitě přepážek mezi bublinami. Nejstabilnější pěny jsou mýdla, detergenty,
bílkoviny a polymery. Odpěňování: fyzikálně- změnou tlaku a teploty, chemicky- povrchově aktivní látky, které
vytvoří nekvalitní přepážky a pěna zanikne.
24) Emulze:
- Soustava nemísitelných kapalin, z nichž je jedna ve formě malých kapiček rozptýlena ve druhé
( olej ve vodě). Emulze se připravují intenzivním mícháním s emulgátorem - látka zvyšující stabilitu emulze
vytvořením ochranné vrstvy na částici. Emulgátory- mýdla, bílkoviny, polysacharidy…
Žádné komentáře:
Okomentovat