Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Slovnik - XIII - Hlinik, Princip řetězení uhlíku v organických sloučeninách...

69) Hliník:
- vyskytuje se ve sloučeninách, hlavně v podvojných křemičitanech (živec, slída, jíly). Vyrábí se z bauxitu. Stříbrolesklý bílý kov. Vlastnosti - na vzduchu je stálý. Použití - pro výrobu obalu a el. vodičů.

70) Princip řetězení uhlíku v organických sloučeninách:
- atomy jsou vázány kompletně. Chemické vazby se zesilují valenční čarou, počet valenčních čar je dán vaznosti. Uhlík je většinou čtyřvazný. Vazby mezi atomy uhlíku - jednoduchá, dvojná, trojná. Sloučeniny s vazbami mezi uhlíky se nazývají nasycené, s dvojnou nebo trojnou vazbou se nazývají nenasycené. Dvojnou vazbu vytvářejí 2 elektronové pasy, které nejsou rovnocenné. Trojnou vazbu vytvářejí sdílením 3 elektronových pásů. Řetězce uhlíku - rovně probíhajících - nerozvětvené a rozvětvené, uzavřené do cyklu - jednoduché, složené.

71) Organo-křemičité sloučeniny:
- Silony - jsou sloučeniny Si a H-SinHn+2. Bezbarvé plyny nebo kapaliny extremně reaktivní.
Deriváty silonu - monosilon, brialkymonosilon, bromosilon. Kondenzováním hydroxidu vznikají silikony, které obsahují velmi pevnou vazbu Si-O-Si. Silikony jsou kapalné až tuhé, odolávají vysokým teplotám.
Silanoláty - methylsilikát sodný.

72) Mýdla:
- zmýdelněním tuku a rostlinných olejů vznikají mýdla, minerální oleje zmýdelnění nepodléhají. Jednoduché lipidy a glyceridy.
Reakce glyceridu – alkalická (zmýdelnění) → vzniká glycerol a směs solí mastných kyselin, tzv. mýdla.
Tuhá jádrová mýdla → sodné soli vyšších mastných kyselin.
Polotuhá ,mazlavá mýdla → draselné soli vyšších mastných kyselin.

Užití:
čistící, nebo detergentní prostředky, nelze použít v tvrdé vodě, vznik nerozpustných vápenatých a hořečnatých solí mastných kyselin, čistící účinek mizí.

73) Sacharidy,celulóza:
1)sacharidy: dělení – jednoduché (monosacharidy) - CnH2nOn . Struktura molekuly - lineární a cyklická. Např. glukóza, rybóza, galaktóza, manóza. Složení - vznikají řetězením molekul jednoduchých sacharidu.
2)celulóza - polysacharid je složen z 1000-3000 molekul glukózy, nerozpustná ve vodě, odolná proti chemikáliím, působením alkalických hydroxidu přechází v alkali-celulózu. 3)sacharóza - zpomaluje tuhnuti cementu

74) Chemické složení dřeva:
- dělení: hlavni složky 90-95%.
Sacharidická část 70% - celulóza a hemicelulóza. Anorganická část 25% lignin. + doprovodné složky 5-10%
organické (umaly, alkaly, bílkoviny). Anorganické (K+,Mg2+,Ca2+).

Žádné komentáře:

Okomentovat