Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Slovnik - XIV - Asfalty, Polymerace, Polykondenzace, Termoplasty

75) Asfalty:
- v přírodě nebo při destilaci ropy. Organické směsi, které rozdělujeme na dvě skupiny:
a) malteny – olejovité součásti, plastické a elastické složky.
b) asfalteny – tmavé součásti, tvrdé složky asfaltu.

Přírodní asfalty – chemicky nejednotné, obsahují minerální příměsi.
Ropné asfalty - primární destilační asfalty –tuhé až polotuhé.
Krakované, extrakční – získané extrakci rozpouštědly z olejových ropných zbytku, Faukové – získávají se foukáním vzduchu do asfaltu, ředěné –silniční asfalty. Asfalty posuzujeme podle bodu měknutí.
Asfaltové emulze –jemné částice asfaltu.

76) Polymerace:
-základem polymerace je pochod, při němž probíhá tvorba makromolekulárních látek řetězením molekul výchozích látek, tzv. monomerů. Je ovlivněna přítomností substilátů základního uhlovodíku, jejich počtem, charakterem a polohou: polystyren z etylénu.

77) Polykondenzace:
- dochází k mnohonásobnému opakování kondenzace nejčastěji dvou výchozích nízkomolekulárních sloučenin za vzniku makromolekulárních látek a nízkomolekulární zplodiny: bakelit.

78) Termoplasty:
- stříkáním, litím, foukáním. Jedná se o uvolňování plynů z pojiv nebo rozpouštědel, přičemž je hmota dána do formy. Pěnový polystyren. Tuhnutá a měknutí se mohou mnohokrát opakovat.

79) Reaktoplasty:
- jsou to látky, které při vyšší teplotě měknou, ale pak se vytvrdí ve výrobek žádaného tvaru, pak při zahřátí netvrdne. Tvarovat lze pouze jednou: epoxidová pryskyřice.

80) Příčiny degradace plastu:
- příčinou je vysoká teplota, vzdušný kyslík, světelné záření a různé chemikálie. Dochází k depolymerizaci - vznik původního monomeru - mají nízkou polymerizační teplotu. 2NaCl+2HCl→2NaCl2+H2 , s vysokou se depolymerují za vzniku produktu.
Fotooxidační degradace - probíhá při atmosférickém stárnutí polymeru.

1 komentář:

  1. No tak to jsem se královsky pobavil :-) Zvlášť bod 80 by asi i člověku s ukončenou docházkou na základní škole připadal jako bezva vtip, natož pak polymernímu chemikovi...

    OdpovědětVymazat