Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

VÁCLAV HAVEL

Václav Havel je českým politikem a dramatikem. Vystudoval střední školu a dokončil studium na Divadelní fakultě Akademie múzických umění obor dramaturgie. Stal se jevištním technikem v Divadle ABC, v Divadle Na zábradlí pracoval i v oblasti režisérské a dramaturgické. Působil v časopise Tvář.
Určitý čas pracoval jako pomocný dělník v trutnovském pivovaře, současně se věnoval autorské tvorbě a občanským aktivitám. Přispíval do samizdatových edic a do Lidových novin a dalších periodik. V 70. a 80. letech několikrát vězněn, naposled v roce 1989 za přípravu a účast na tzv. Palachově týdnu. V prosinci 1989 zvolen prezidentem ČSSR. V únoru 1993 zvolen prezidentem České republiky.

Havlovy hry se řadí do kategorie absurdních dramat. Hry jsou inspirovány každodenními situacemi, v nichž se člověk představuje jako bytost, která ztratila základní jistoty, jsou to lidé, kterým se v životě cosi hroutí.Lidé nemluví normálně, jejich slovní zásoba je hrůzná, komická. Řeč je vlastně obrázkem odcizení společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat