Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Politický systém v ČR

Politický systém České republiky je svou strukturou parlamentní demokratická republika s premiérem v čele vlády a pluralitním politickým systémem. Výkonná moc je vykonávána vládou a prezidentem, zákonodárnou moc mají dvě komory Parlamentu ČR – Poslanecká sněmovna a Senát.

1.Výkonná moc
Prezident je volen parlamentem na pětileté období. Prezident jmenuje předsedu vlády. Na doporučení předsedy vlády jmenuje i ostatní členy vlády. Premiér má značnou moc, organizuje a řídí jednání vlády a vybírá její ministry.
Ministerstva české republiky: dopravy, financí, informatiky, kultury, obrany, práce a sociálních věcí, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, spravedlnosti, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra, zahraničí, zdravotnictví, zemědělství a životního prostředí

2.Zákonodárná moc
Parlament má dvě komory. Poslanecká sněmovna má 200 členů, volených na čtyřleté období v poměrném systému s 5% klauzulí. Senát má 81 členů volených většinovým dvoukolovým systémem (jeden obvod = jedno křeslo) na 6 let. Volby do Senátu se konají každé dva roky a obmění se vždy jedna třetina senátorů. První volby do Senátu České republiky proběhly v roce 1996.

3.Soudní moc
Nejvyšší soud je poslední v hierarchii soudů, ke kterému se lze odvolat. Ústavní soud, který řeší nesoulady s Ústavou, má 15 členů na desetileté období, kteří jsou jmenováni prezidentem se souhlasem Senátu.w

Žádné komentáře:

Okomentovat