Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. Evropský preromantismus a romantismus

a) preromantismus francouzský, anglický a německý

Literatura na rozhraní klasicismu a romantismu. Pocity člověka, který se osvobodil myšlenkově a něco cítí. Hledá se nezkažený člověk. Vědomá opozice proti rozumu.
Sentimentalismus – Převážně městský. Obhajovali lidskou individualitu, stavěl jedince do situací tak, aby se mohl projevit jako vyhraněná citová osobnost. Oblíbená forma dopisů.

Antoin-François Prévost
Kněz.
Manon Lescaut – Mladá dívka na rozcestí mezi láskou a penězi (postavy: Degrie). Přebásnil to Vítězslav Nezval.

Jean Jacques Rousseau
Filosof a spisovatel. Tvrdil, že člověk je od přírody dobrý, ale civilizace ho zkazila. Návrat k přírodě.
Rousseauismus – Styl, pro nějž je příznačná lyrická melancholie, líčení přírody a citů kontrast života v přírodě a ve společnosti.
Emil čili o výchově – Výchovný román, důraz na city. Neodpovídal tehdejším představám církve, chtěla ho spálit.
Rozprava o původu nerovnosti mezi lidmi – Zavrhuje dělení lidí, odsuzuje nerovnost.
Společenský smlouva
Julie aneb Nová Heloise – Forma dopisů, citové projevy člověka, který se ocitl v rozporu se společností.


Anglická preromantismus
Rádi se vrací do minulosti a hledají nezkaženého člověka. Dávné doby – doba dětské nevinnosti lidstva.

Thomas Percy
Památky staré anglické poezie – Balady psané patetickým jazykem, plné citů, vášně, …

James Macpherson
Ossiana – Vydával to za dílo starého skotského barda. Vyvolalo to honbu za minulostí národů. Když ji neměly, vymyslely si ji (rukopis Kralovedvorský a Zelenohorský).

Samuel Richardson
Tvůrce sentimentálního románu.
Clarissa čili příběh mladého děvčete; Pamela čili odměněná ctnost – Hrdinkami mladé dívky, milostná utrpení, odhalují své psychické stavy, forma dopisů.


Počátky nové německé literatury
Odpor vůči francouzskému klasicismu. Chtějí se vymanit z francouzského vlivu a zdůrazňovat německou národní kulturu.

Gotthard Ephraim Lessing
Literární kritik a dramatik. Bajky a epigramy. Nástup měšťanské tragedie.
Emilia Galloti – Itálie, rodina obchodníka Gallotiho. Emilia se má vdávat. Vládci tohoto státečku se ale zalíbí a dá jejího snoubence zabít. Když to Emilia zjistí, prosí otce, aby ji raději zabil, než aby byla po vůli pánovi. Otevření Stavovského divadla (1783).
Mína z Barnhelmu – Veselohra z měšťanského prostředí.

Johann Gottfried Herder
Filosof, otázky národní individuality. Tvrdil, že neexistuje národ, který by ostatním nic nepřinesl. Propagoval slovanské národy. Sběratel německé lidové poezie.
Myšlenky k filozofii z dějin lidstva – Shrnuty jeho názory.

Johann Wolfgang Goethe
Patricijská rodina ve Frankfurtu. Na přání otce studoval práva.
Sturm und Drang – Bouře a vzdor. Seskupení mladých lidí, proti všemu se bouřily. Chtěli svobodu a volnost.
Utrpení mladého Werthera – Dopisová forma, nejčtenější román 18. stol. Mladý nadějný muž, miluje Lotu, která se stává snoubenkou a manželkou jeho přítele Alberta. Aby zapomněl, vrhá se W. do práce, svět mu připadá cizí a nepřátelský, zabije se.
Guelz von Berlichingen – Historické, velké povstání sedláků (1525).
Ifigenie v Tauridě – Antika
Torquato Tasso – Tragický osud renesančního umělce, bojuje proti společenským intrikám.
Egmont – Hra vyjadřující obdiv k nizozemskému odboji proti španělskému útlaku.
Viléma Meistra léta učednické – Vyjadřuje názory jeho hnutí. Výchovný román. V. je kupecký syn, který se přidává ke kočovné herecké společnosti. Dostává se na různá místa, učí se a poznává různé citové vztahy.
Faust – Dvoudílná dramatická báseň, pracoval na ní téměř celý život. Námět ze starých německých pověstí. Faust – touží po vědění, kvůli tomu je ochoten i zaprodat svou duši ďáblu. Mefistofeles začne bojovat o jeho duši s Hospodinem, uzavřou spolu sázku, komu připadne Faustova duše po smrti. Pokud dosáhne uspokojení v životě, propadne peklu. Ďábel Fausta omladí a přivede ho do nejvyšší společnosti, kde potká Markétku. Vyvine se mezi nimi láska, což ďábel netuší. Markétka zaviní smrt matky, bratra a utopí dítě a čeká na popravu. Ďábel ji nabídne, že ji dostane ven, když se mu upíše, odmítne to. 2. díl: Faust na vrcholu slávy, na císařském dvoře. Ďábel ho chce rozptýlit, vyvolá mu obraz Heleny. Faust si na císaři vyprosí kus neúrodné půdy a chce ji zúrodnit. Když se začne snažit kvůli ostatním, ďábel nad ním ztratí moc.

Friedrich Schiller
Óda na radost – Vyzdvižena svoboda, touha po radosti.
Loupežníci – Div. hra, Hraběcí syn Karel Moor má bratra Františka. Ten intrikami připraví K. o důvěru jeho otce snoubenku a nakonec otec odkáže F. tytul. K. odchází do lesů, skupina loupežníku. Vymknou se mu z ruky. Je na něj vypsána odměna, sám se udá chudým lidem, aby dostali odměnu.
Úklady a láska – Div. hra. Tragická lásky krásné, ale chudé dívky a hraběcího syna.
Don Carlos – Holanďané x Španělé, svoboda jednotlivce i národa.
Valdštýn – Trilogie. Albrecht z Valdštejna.
Pana Orleánská
Marie Stuartovna; Vilém Tell


b) romantický životní pocit a jeho projevy v literatuře
Romantismu pomohla Francouzská revoluce. Zrodil se v Z Evropě z preromantismu, je to opak klasicismu. Důraz na sílu lidských citů, fantazii. Navracejí se do minulosti, historie národa. Odmítají silný stát, touží po volnosti. Nejvýše kladou národní svobodu, obdivují dobu rytířskou a středověk. Neklade se důraz na historickou přesnost.
Hl. Motivem je konflikt mezi jedincem a společností. Jedinec je naplněn ideály, sny a city a okolní svět mu je nedovoluje uskutečnit, cítí se osaměle. Únik od společnosti – příroda nebo minulost. Často to řeší sebevraždou. Nezradí své ideály. Láska k vlasti a k ženě, která je mu nedostupná a odolává mu. Romantický hrdina je výjimečný jedinec, který jedná výjimečně ve výjimečném prostředí za výjimečných okolností.


c) romantismus francouzský, německý a anglický

Francois René de Chateaubriand
Únik do středověkého křesťanství a do americké přírody nepoznamenané civilizací.
Atala – Básnická povídka. Vypravěč Šakta (starý indián z kmene Načezů) vypravuje svůj životní příběh. Po smrti svého otce se dostal do španělské rodiny v Luisianě. Byl z něho udělán křesťan. Když dospěl, rozhodl se vrátit se zpět do přírody. Na cestě byl zajat jiným kmenem. Zamiloval se do náčelníkovi dcery Ataly (byla křesťanka), ta ale byla zaslíbena Panně Marii. Konflikt mezi vírou a láskou. Zabila se. Archaismy i novotvary. Do češtiny přeložil Jungmann.
René – René a posluchač Šakta. R. popisuje svůj život po smrti rodičů. Staral se o sestru a ta se do něj zamilovala. Odešla do kláštera a on se rozhodl žít v přírodě.

Fin de siécle – Označení zvláštní atmosféry na konci století – beznaděj, marnost, předzvěst konce světa.

Alfréd de Musset
Hl. tématem láska. Zamilován do George Sandové. Píše 4 básnické sbírky.
Noci
Zpověď dítěte svého věku – Octáve (=Alfréd), skeptik, nikomu nevěří, není schopen ani opravdově milovat. Potká ženu, která by mu mohla pomoci – vášnivá láska a žárlivost. Potom co ji ztratí, zůstává sám.
S láskou nejsou žádné žerty – Div. hra. Láska, mravnost, nadnesené.
Lorenzaccio – Tragédie. Hl. hrdina žije v zemi, kde vládne ničema. Chce pomoci, ztotožní se s ním a to, že ty zločiny bere na sebe jej znetvoří, sám se stává ničemou.

Viktor Hugo
Liberální názory, racionalismus, radikální demokracie. Utekl do Belgie před Napoleonem III. a 15 let žil na ostrově Guernsey. Vrátil se, když byla obnovena republika. Ovlivnil českou literaturu, byl jím fascinován Vrchlický.
Legenda věků – Třídílný básnický cyklus, napsaný ve vyhnanství. Vše od vzniku lidstva až po současnost. Ukázal, že vývoj lidstva vždy směřuje k něčemu lepšímu. Slavné dílo.
Dramata – Námět čerpal z dějin. Hrdinové vnitřně protikladní. Tématem láska, která sjednotí tyto protiklady i lidi z rozdílných vrstev.
Hernany – Španělsko 16. stol. Lupič, který má ušlechtilou duši. Zamilován do šlechtičny, láska překoná rozdíly.
Chrám Matky Boží v Paříži – 15. stol, Francie. Zvoník Quasimodo (škaredý x ryzí charakter), kněz Frollo (hezký, vznešený x zkažený), Esmeralda.
Bídníci – Sociální romantismus. Jean Veljean ukradne jako hladovějící dítě bochník chleba – vězení, galeje. Uteče. Po letech je průmyslník a vážený občan. Pronásleduje ho policista Javert (chorobně pronásledován touhou dopadnout ho), přizná se a je uvězněn. Po létech v Paříži, nikdo ho nezná. Vychovává Cossetu. Ta pozná Maurice. Maurice je revolucionář a Javert ho dopadne. Jean mu ale pomůže a Javert poznává, že Jean se nestará jen o sebe a nechává ho jít. Tím se zprotiví policejnímu slibu a utopí se.
Dělníci moře – O rybářích
Devadesáttři – Období revoluce na venkově.

Stendhal = Henri Beyle
Důstojník v armádě za Napoleona. Odchází z Francie do Itálie. Itálie mu učarovala. Historické a teoretické práce o italském umění, cestopisy.
Červený a černý – Revoluce x zpátečnictví. Julian Sorel.
Kartouza parmská – Věznice
Luciel Leuwen – Realismus / romantismus


Anglický romantismus
Je živější a aktivnější, než německý. Schopnost vnímat svět a působit na něj.
Jezerní škola – Představitelé, kteří vyrůstali v oblasti anglických jezer. Všímali si života, kolem sebe, i nadpřirozené prvky.

Eilliam Wordworth
Lyrické balady – Společně se Samuelem Taylorem Coleridgem. První anglické romantické dílo, básnická sbírka. Součástí je i Píseň o starém námořníkovi – Loď vyvázla z nebezpečí, protože ji ochraňoval albatros. Hrdina albatrosa zabije a celá loď se dostane do bezvětří. Všichni námořníci kromě něj umřou. Uvědomí si svou vinu a činí pokání, zvedne se vítr.

George Gordon Byron
Ovlivnil ostatní evropské romantiky. Miloval volnost a svobodu. Pomáhal Řekům v boji za národní svobodu. Umřel tam na mor.
Byronská povídka a byronismus – Rozpor mezi svobodomyslným jedincem a společností. Rozpor je tak hluboký, že jej jedinec řeší dramatickým (tragickým) gestem, nebo se utápí ve světobolu.
Childe-Haroldova pouť – Moderní epos. Hl. hrdina opouští domov, i když se měl dobře. Putuje. Fascinován divokou přírodou, kterou staví jako kontrast k civilizaci a nesvobodě. Protest proti tyranii, svobodomyslné dílo.
Džaur; Korzár; Lara – Básnické Povídky.
Manfred; Kain – Veršovaná dramata

Percy Bysslae Shelly
Představitel titanismu. Snažil se o spojení ideálů krásy a revoluční věštbou přeměny světa. Od mládí odmítal autoritu.
Odpoutaný Prométheus – Vychází z Aischila. Prométheus – ztělesnění vzdoru. Spor s Jupiterem. P. nakonec zvítězí. a J. je svržen.

Walter Scott
Sbíral starý anglický folklór. Zakladatel historické romantické povídky a románu. Dějiny Anglie a Skotska. V románech morální vlastnosti. Vlastenecký.
Dáma z jezera – Romantická veršovaná povídka. Přeložil ji Čelakovský.
Kenilworth – Z doby královny Alžběty
Ivenhoe
Waverly – Lidové povstáni
Quentin Durward – Francie v době Ludvíka XI.


Německý romantismus
Jenská škola – 90. léta 18. stol. Evangelíci, protestanti, kroužek filosofů a literátů.

Novalis = Friedrich Leopold von Hardenberg
Hymny noci – Rytmická próza a verše. Denní světlo x noc.
Heidrich von Ofterdingen – Nedokončený jakoby cestopisný román. Hl. hrdina se vydá na pouť světem a hledá „modrý květ“.
Poezie modrého květu – Modrý květ – symbol všeho nedosažitelného v lidském životě.


d) romantismus v ruské a polské literatuře

Rusko – zaostalé, carismus.

Michail Lomonosov – Vědec, všestranný, v čele ruské společnosti

Alexandr Radiščev
Putování z Petrohradu do Moskvy – Putuje a shledává, že země je v otřesném stavu. Sympatie k buřičům. Znepřátelil si Kateřinu Velikou, poslán na Sibiř.

Ivan Krylov
Psal bajky. Zrcadlo tehdejší doby.

Alexandr Sergejevič Puškin
Za protistátní verše málem poslán na Kavkaz. Zemřel v souboji.
Ruslan a Ludmila – Pohádkový epos, lidové motivy, zhudebnil M. I. Glinka
Kavkazský zajatec – Lyricko-epická skladba, píše na základě vlastního zážitku. Rusa zajmou Čerkesové. Jedna Čerkeska se do něj zamiluje, ale on nemůže zapomenout na svou první lásku a odmítne ji. Ona to chápe a pomůže mu na svobodu, pak skočí do řeky.
Bachčisarajská fontána – Na základě Byronova Džaura. Orientální prostředí, láska, žárlivost, pomsta, zrada.
Cikáni – Svobodomyslné dílo. Aleko má rád svobodu, proto uteče k cikánům (je jim jedno, co bude zítra, jezdí po světe). Zamiluje se do cikánky, ale ta má ráda jiného. Aleko je oba zabije. Cikáni ho odvrhnou – sám žádá svobodu, ale není schopen ji dát jinému.
Evžen Oněgin – Veršovaný román. Lenskij zavede E.O. na ves. Oněgin ho v souboji zabije. Oněgin je postava „zbytečného člověka“. Jeho život nemá smysl. Zhudebnil Čajkovskij.
Piková dáma – Stará šlechtična zná údajně tajemství karet. Důstojník Heřman má potíže a chce z ní to tajemství vymámit. Hraběnka zemře a H. se zjeví ve snu to tajemství. V kasinu vyhrává, ale v rozhodující hře vytáhne pikovou dámu, prohrává vše a zblázní se. Zhudebnil Čajkovskij.
Kapitánská dcerka – Historický
Boris Godunov – Na přelomu 16./17. stol. Boj cara s Lžidimitrijem. Vyjadřuje se k děkabristům.
Bělkinovy povídky – 5 novel ze života obyčejných lidí. Stav Ruska 30. let 19. stol.

Michail Jurievič Lermontov
Hrdina naší doby – Pečorin – nadaný aristokrat, neuspokojuje ho láska ani přátelství, chová se povýšeně, neví, co má dělat – zbytečný člověk.
Démon – Rozsáhlá poema. Zlo se rodí tam, kde je dobro příliš slabé. Démon – opuštěný, chce štěstí, vydává se na svět a chce zlomit prokletí láskou mladé dívky. Gruzinská princezna Tamara – má před svatbou. Démon jejího milého zabije a kouzly způsobí, že se do něj T. zamiluje. Políbí ji a ona umírá. T. jde do nebe a Démon se navždy vrací do propasti. Démon je nespokojený se špatnostmi života, ale umí jen rozsévat zlo.


Polsko
Velmi silný pocit národní svobody. Bojovali za svou existenci (Německo, Rakousko, Prusko). Boj za sjednocení Polska. Drobní šlechtici – revoluční.
1830 – Povstání, potlačeno, emigrace.
Poláci mají pocit mesianismu – Polský národ vykupuje utrpením ostatní evropské národy.

Adam Mickienwicz
Zchudlí zemanský rod. Účastnil se povstání, chycen, ve vyhnanství v Rusku. Psal pod vlivem klasicismu a pak romanticky.
Óda na mladost – Opěvuje revoluci. Ideový program pro hnutí mladých Poláků.
Balady a romance – Romantická básnická sbírka.
Konrád Wallenrad – Básnický historický epos z dějin Litvy. Do Litvy se dostává křesťanství pomocí křižáků. Konrád (litevský vlastenec) se stane velmistrem křižáků, aby mohl ovlivňovat politiku. Obětuje se za národ.
Dziady [džady] – Básnická skladby. Pohanské obřady s vyvoláváním duchů. Víra v mesianismus.
Pan Tadeáš – Rozsáhlý národní epos. Napoleonská doba, obraz tehdejšího Polska. Napoleon porazí Rusy a ti se stáhnou. Motiv lásky – dva znepřátelené rody usmíří láska mladých lidí – Tadeáš a Zoška.

Juliusz Slowacki
Diplomat, zůstal v emigraci. Hrdinové jsou trpící, zakřiknutí, pesimističtí, nemají dost vůle, aby vykonali revoluční činy.
Kordian – Básnická skladba. Hrdina odstraní cara i carismus. Potom couvne, protože nevěří, že je schopen to dokázat.
Anhelli – Báseň psaná formou rytmické prózy. Doby biblických legend, symbolické, snový obraz toho, jak trpí polští vlastenci ve vyhnanství na Sibiři.
Balladyna – Drama. Hl. hrdinka je rozhodnuta stát se královnou. Pomocí vražd dojde až ke královskému trůnu.
Lilla Weneda – Mytologická láska z Polských dějin. Společnost slabá, nedokáže se osvobodit.

Žádné komentáře:

Okomentovat