Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Nátěr

Nátěr

je souvislý povlak požadovaných vlastností, který účelově chrání jakýkoliv podklad.

Kvalitu nátěru ovlivňuje:
- úprava podkladu
- počet vrstev
- druh nátěrové hmoty v jednotlivých vrstvách
- způsob namáčení
- pořadí jednotlivých vrstev



Nátěry v exteriéru

Nátěry v exteriéru jsou nutností. Všude tam, kam má volný přístup voda, začíná rychlý proces rezivění. Děravými okapy voda postupně zničí omítku, střechou začne zatékat do domu, atd. Vše co podléhá korozi je třeba natřít – okapy, plechové střechy, garážová vrata, zábradlí, ploty, … Vrchní laky navíc dodají povrchu i pěkný vzhled. Na všechny nátěry používáme barvy speciálně určené k druhu nátěru. Důležitá je pojivová báze, která určuje použití vybraného nátěrového systému v konkrétním prostředí nebo namáhání. Nejčastěji se jedná o ochranu proti povětrnostním vlivům, občas požadujeme odolnost vůči kondenzované vlhkosti, agresívnímu prostředí nebo trvalému ponoření do vody. Na ochranu proti atmosférické korozi používáme barvy alkydové, akrylátové a polyuretanové, jak vodou ředitelné, tak i klasické, u nichž k ředění používáme rozpouštědla. Dobrou přilnavost si zajistíme, když zvolíme základovou barvu určenou na konkrétní kov. Většinu základních antikorozních barev určených pro ochranu oceli nelze aplikovat na pozinky nebo hliník. Obecně platí, že emaily určené pro venkovní nátěry jsou použitelné i v interiéru, obráceně to ale neplatí nikdy. Pokud natíráme okapy nebo střechy z pozinkovaného plechu, postačí nám při současné kvalitě barev systém základní barvy a vrchního emailu. Natíraný povrch nejprve důkladně očistíme a odmastíme, např. horkou vodou se saponátem, a opláchneme. Jestliže obnovujeme starý nátěr, který se ještě neodlupuje, pouze jej odmastíme, povrch lehce zdrsníme drátěným kartáčem a natíráme. Když se loupe, musíme jej kompletně odstranit. U nátěrů kovových předmětů se neobejdeme bez vypracování nátěrového systému. Pro méně náročné prostředí se skládá z jednoho nátěru základní barvou a z jednoho nátěru vrchním emailem. Čím víc je povrch ohrožován korozními vlivy prostředí, musí být nátěrový systém kvalitnější a v silnější vrstvě. Dociluje se toho obvykle dvojnásobným až trojnásobným nátěrem vrchní barvou či emailem. Nátěrový systém lze také obohatit podkladovým nátěrem, který tvoří vrstvu mezi základním a vrchním nátěrem a mimo některé speciální vlastnosti se podílí na celkové tloušťce nátěrového systému, pomáhá tak chránit proti korozi. Používáme k tomu nátěrové hmoty, označované jako podkladové, případně i jako plniče.

Základové barvy
Hlavním účelem základního nátěru je ochrana kovu proti korozi a zajištění dobré přilnavosti a soudržnosti nátěrového systému. Neposkytuje film odolný delší dobu vlivům počasí, zejména dešti, slunečním paprskům a plynným exhalátům, proto musí být základní nátěr chráněn a včas opatřen vrchním nátěrem, obvykle emailem.

Emaily upravující povrch
Pro vrchní vrstvu jsou vhodné barvy, které si i po zaschnutí zachovají pružnost. Lépe se tak přizpůsobí rozměrovým změnám, k nimž dochází vlivem teplotních změn. Moderní nátěrové hmoty se neomezují jen na několik základních odstínů, lze si je podle přání nechat natónovat v prakticky neomezené barevné škále. Díky tomu můžeme v interiéru i v exteriéru barevně sladit stávající zařízení s nově natíranými kusy.



Nátěry v interiéru

předměty v interiéru podléhají korozi podstatně méně než ty venkovní, ale i tak potřebují ošetřit ochranným lakem. Pro nátěry v interiéru vybírejte speciální barvy k tomu určené.




Nátěrový systém – technologické postupy, významy vrstev

Nátěrový systém určuje jednotlivé nátěrové hmoty a jejich pořadí při zhotovení určitého nátěru.

Technologický postup při savém podkladu na nové omítce
1. Vyrovnáme hrubosti a nerovnosti broušením a tmelením
2. Upravíme nasákavost povrchu pačokováním nebo penetrováním, pro pačokování použijeme řídké vápno a pro penetraci Duvilax
3. Naneseme první vápenný nátěr, pak druhý a třetí.

Technologický postup při nátěrech na nových kovech
1. Odmastíme, přebrousíme a oprášíme
2. Naneseme základní nátěr
3. Dokončíme vrchním nátěrem – emailovým

Technologický postup při starých nátěrech
1. Odstraníme starý nátěr
· fyzicky (opalováním)
· chemicky (louhováním, hydroxidem, chemickým odstraňovačem)
· mechanicky (broušením, škrabáním a otryskáváním)
2. Přebrousíme brusným papírem, je-li potřeba oprášíme, zatmelíme nerovnosti, přebrousíme a oprášíme.
3. Naneseme základní nátěr
4. Pak vrchní nátěr – emailový




Význam vrstev v nátěrovém systému

1. Napouštěcí nátěr (penetrační) chrání proti škůdcům a zabraňuje růst dřevokazných hub. Je u něj menší spotřeba nátěrových hmot a není potřeba tolik peněz. Barva nemá na povrchu předmětu vytvářet souvislou vrstvu, proto po 1 – 3 hodinách musíme přebytek napouštědla setřít hadrem, abychom mohli po zaschnutí pokračovat s prací. Napouštěcí nátěr se používá k penetraci savých podkladů např. dřeva, omítky, zdiva, dřevotřískových desek a dřevovláknitých desek.

2. Základní nátěr slouží k vytváření nátěru na nesavých materiálech (kovy, sklo, PVC, starý nátěr) nebo na savé materiály opatřené napouštěcím nátěrem. Zajišťuje přilnavost nátěru k podkladu, často má antikorozní charakter.

3. Vyrovnávací nátěr (tmel) se nanáší na základní nebo napouštěcí podklady za účelem vyrovnání povrchu. Vzhledem k tomu, že každé tmelení vede ke snížení životnosti nátěrového systému, je nutné u venkovních prací (např. okna, dveře) tmel omezit na minimum, nebo raději úplně vyloučit.

4. Podkladový nátěr tvoří mezivrstvu mezi základní a vrchní nátěrovou vrstvou, příp. mezi tmelem a emailem. V praxi obvykle dělíme podkladový nátěr na:
- nátěr na tmel
- nátěr načisto

5. Vrchní nátěrová hmota chrání celý systém a určuje konečný vzhled nátěru. Je to obvykle lesklý, pololesklý, polomatný nebo matný email. Vrchní email, na rozdíl od barev, poskytuje nátěry s lepší kvalitou povrchu (zejména lesk), má větší krycí vlastnosti.

Počet jednotlivých nátěrových vrstev je značně individuální dle požadavků kladených na celý systém. Pro nátěry vystavené zvýšenému namáhání je obvyklý systém pěti vrstev

Žádné komentáře:

Okomentovat