Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vady nátěrů 

Příčiny a druhy vad, jejich popis, vady nástřiků a předcházení těmto vadám, obnova nátěru.

Vady nátěrů - příčiny
a) nesprávný technologický a pracovní postup
b) škodlivé vlivy prostředí
c) užití nevhodné nátěrové hmoty
d) použití nekvalitní nátěrové hmoty


Druhy nátěrových vad
· stékání nátěru – nejčastější vada na svislých plochách, způsobená nedodržením technologie, jako je hustota, teplota, podklad, špatné rozetření, atd.
· smršťování nátěru – projeví se zvrásněním povrchu nátěru. Příčinou bývá nestejnoměrně tlustá vrstva, teplota, vlhkost, atd.
· trhání nátěru – typická vada nedodržení technologie např. nestejné vrstvy nátěru, nátěr do živého, tlustá vrstva tmelu
· tvoření puchýřů - vada z nejvyšším množstvím příčin. Špatná příprava podkladu, vlhký podklad, hustý nátěr, vysoká teplota, atd.
· praskání a odlupování nátěru – je typická vada způsobená špatnou přilnavostí na podklad. Příčinou může být vlhkost, koroze, špatně promíchaný email, nevhodná nátěrová hmota, atd.
· křídovatění nátěru – způsobuje titanová běloba u starších nátěrových hmot.


Vady nástřiků
a) suchý nástřik – projevuje se nelesklou až drsnou plochou nátěru. Příčinou bývá velká vzdálenost při stříkání, vysoký tlak a řídká barva, vyšší teplota.
b) pomerančová kůra – hustá nátěrová hmota, její silná vrstva a rychle těkavé ředidlo


Vady nátěrových hmot
1. zákal – projevuje se přítomností vody, která vnikla do nátěrové hmoty v průběhu dopravy nebo skladování. Zakalená barva se opatrně slije a tím se zachrání její čistá část.
2. houstnutí a gelování – vzniká při nedůsledném uzavření obalů a je známkou ztráty těkavé složky a přístupu vzdušného kyslíku. Olejové barvy přechází až do gelovitého stavu, syntetické houstnou a vločkují, nitrocelulózové houstnou na vnitřní straně obalu
3. škraloupy – vznikají vlivem vzdušného kyslíku na povrchu pigmentovaných nátěrových hmot. Škraloup se musí vždy odstranit a barva přecedit.
4. usazování pigmentů – projevuje se u emailů skladovaných při vyšších teplotách po delší čas a u antikorozních pigmentů. Většinu emailů před použitím rozmícháme, aby dobře kryly.


Obnova nátěru
Po určité době ztrácí nátěr nejen pěkný vzhled, ale přestává již plnit i svůj původní účel. Je nutno zjistit přilnavost nátěru k podkladu, jeho soudržnost, pružnost a tloušťku dosavadních vrstev. Zachované neoprýskané a nepříliš tlusté vrstvy se nemusí vždy zcela odstraňovat. Starý nátěr se zbaví nečistot omytím (kartáčkem a vodou s přídavkem saponátu). Plocha se důkladně opláchne čistou vodou a za mokra se brousí brusným papírem č. 180 – 220, nebo za sucha papírem skelným č. 60 – 80. Účelem je zdrsnění plochy avšak nikoli hrubé poškrábání. Před dalším postupem musí být předmět dokonale suchý a oprášený. Značně poškozené, oprýskané nátěry se z podkladu odstraňují. Záleží na podkladovém materiálu, vlastnostech a stavu staré nátěrové vrstvy.

Staré nátěry se odstraňují několika způsoby:
· mechanicky – broušením, škrábáním, otryskáváním
· fyzikálně
– opalováním
chemicky – louhováním,chemickým odstraňovačem, čpavkováním

Žádné komentáře:

Okomentovat