Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Lada Nióla

Jedná se o almanach na rok 1855, který redigoval Josef Václav Fič. Uspořádal ho jako vzpomínku na nadějného básníka a přítele, Hynka Veselého. Obsahuje básně, povídky, novely,…

Marie, povídka od M. Brodského
Úplně náhodně se setkají dva muži.Cítí silné a nepřekonatelné pouto souznění. Stanou se přáteli, bydlí spolu, každou chvíli spolu intenzivně prožívají. Jednoho dně zjistí, co bylo jejich poutem – láska k nádherné Marii. Přátelství mizí a zbývá jenom samota, úzkost a nenávist jednoho k druhému. Ironií je, že Marie nakonec umírá a ani jeden z nich tak nedojde vytouženého štěstí.
- od stejného autora ještě Dítě potracené, Bouře

Život sváteční, novela od J. V. Friče
Hlavní hrdina Albert, zvláštní, zasněný básník, se vrací do rodného kraje, navštěvuje své bývalé lásky a vzpomíná. Sanží se obnovit bývalé city, ale okolí je pro smích. Přesto se stane milencem jeho známého. Jednou své milence ale předčítá a jasně vyjde najevo, že stále miluje svou první milenku, že miluje nereálný světa poezii.
„Já taky jednu růžičku
Mel jsem v mojem srdéčku,
Až pak jsem ji přece ztratil
Tu mou drahou perličku!“
- od stejného autora ještě Z mrtvých vstání, Odchod dle Uhlanda

Sestry, novela od Ludmily z Hrádku
Krásná mladá Hedvika žije u své sestry a švagra, skoro jako jejich dítě. Seznámí se s tajemným myslivcem, který ji stále přesvědčuje o své náklonnosti a slibuje jí sňatek. Ona s ním chodí na tajné schůzky a vyspí se sním. Po nějaké době myslivec zmizí… Celá rodina se vydává na slavnost u hraběnky, tam Hedvika uvidí „myslivce“, ale v obleku hraběte. Ten se jí v podstatě vysměje do obličeje. Ona omdlí a následují celé měsíce na hranici vědomí a bezvědomí. Jednoho dne se situace vyhrotí a i její sestra je na tom poněkud špatně. Ukáže se, že Hedvika porodila dítě, ono zemřelo a její sestra ho zakopala. Jenže to prasklo a obě byly odsouzeny – Hedvika na tří a její sestra na jeden rok. Manžel sestry se za nimi odstěhoval do města a celá rodina je zahalena smutkem. Po roce sestru propouští a Hedvika umírá.
„Láska velkých pánů, lehčí jest, než mech.“

Do almanachu dále přispěli L. Čelakovský, Johanna Marie, A. Štrauch, Anna S., B. Janda, J. Kolář, Fr. Lad. Vorlíček.

Žádné komentáře:

Okomentovat