Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ivan Olbracht (vl. Jménem Kamil Zeman)

- jeho otec byl spisovatel Antal Stašek (pseudonym – vl.jménem Antonín Zeman)
- po maturitě se věnoval novinářství
- přispíval hlavně do dělnických novin Právo lidu (Rudé právo)
Psychologická tématika:
- O zlých samotářích
- soubor 3 povídek
- přinesl do literatury nový pohled na společenské vyděděnce
o Hrdiny jsou lidé z okraje společnosti, kterými ostatní opovrhují (tulák, komedianti, ras), tito lidé se cítí neprávem odstrčeni, většinou zatrpknou a stávají se z nich samotáři.
- Žalář nejtemnější
o Příběh úředníka, který oslepl, okolí se mu snaží pomáhat, ale on se se svým postižením nedovede vyrovnat, všem kolem sebe závidí zrak, stal se podezíravý a žárlivý, všichni přátelé ho postupně opouštějí a mezi nimi i jeho žena, žalářem je jeho slepota a samota.
- Podivné přátelství herce Jesenia
o Román, příběh dvou herců, kteří jsou zcela odlišní, jejich postoje v době 1. světové války, Jesenius je obětavý, vážný a svědomitý, Veselý je jeho opakem, je spontánní, živý společenský a lehkomyslný dobrodruh.
-politické reportáže ze Sovětského svazu Obrazy ze soudobého Ruska
- román Zamřížované zrcadlo
- čerpal z vlastní zkušenosti z vězení (během života byl 2x vězněn z politických důvodů, hlavně kvůli novinářským článkům, v nichž hájil dělníky)
Agitační román:
- Anna proletářka
o O venkovské dívce, sloužící v jedné pražské rodině, zpočátku je velmi naivní, pracuje v mizerných podmínkách a za minimální mzdu, ale později se seznámí s jedním mladým dělníkem a pod jeho vlivem se promění, nenechá si už všechno líbit a stává se z ní uvědomělá bojovnice za dělnická práva, umělecká úroveň díla je velmi nízká, psychologie postav působí velmi nevěrohodně, agitačně, na pozadí příběhu se dozvídáme o zrodu komunistické strany a o boji o Lidový dům.

Žádné komentáře:

Okomentovat