Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Marie Pujmanová

- podobně jako Marie Majerová se věnovala hlavně ženské tématice
- ale prostředí bylo zcela odlišné, protože sama žila ve zcela odlišeném prostředí
- pocházela z velmi dobře postavené pražské rodiny – (její otec byl profesorem na Karlově universitě a její manžel pracoval jako režisér Národního divadla)
- dosáhla velmi vysokého vzdělání - žila velmi kulturně

Povídky:
- Pod křídly
- vzpomínky na šťastné dětství
- Povídky z městského sadu
- sociální problémy, které souvisely s první světovou válkou
- všechny příběhy jsou spojeny prostřednictvím sadu, kde si své příběhy lidé vypravují
- Předtucha
o Hlavní postavou je dospívající dívka, která je zpočátku vylíčena jako velmi lehkomyslná, starající se pouze o sebe, když se dozví o železničním neštěstí, kde měli zahynout její rodiče, změní se, náhle jakoby dospěje, stává se zodpovědnější a uvědomuje si i svoje povinnosti vůči dvěma mladším bratrům, její proměnu nezvrátí ani skutečnost, že rodiče žijí, protože ten vlak nestihli.

Romány:
- Lidé na křižovatce, Hra s ohněm, Život proti smrti
- trilogie,vrchol tvorby
-Lidé na křižovatce
o Líčí období před hospodářskou krizí, zachycuje prostředí intelektuálů (rodina právníka Gamzy). Ve středu pozornosti je zde dělnická rodina Urbanových, hlavní postavou je Ondřej Urban, který po vyučení nastoupil do textilní továrny, zpočátku velmi obdivoval jejího majitele jako energického a schopného podnikatele, po čase si uvědomil, že jeho úspěchy plynou jen z práce dělníků, kteří v továrně neměli dobré podmínky. Ondřejova sestra Růžena se za dělnický původ stydí a snaží se výhodně provdat, aby se dostala do lepší společnosti.
- Hra s ohněm
- reakce na šíření fašismu
o Advokát Gamza se účastní lipského procesu s bulharským komunistou Dimitrovem, kterého fašisté nespravedlivě obvinili ze zapálení říšského sněmu, aby získali záminku k pronásledování komunistů.
- Život proti smrti
o V průběhu 2.světové války jsou líčeny hlavně boje na východní frontě (tam bojuje Ondřej Urban), vylíčena problematika koncentračních táborů, vyhlazení Lidic, končí osvobozením Prahy.
- slabší úroveň 3.dílu, schematické

- Pacientka doktora Hegla
o Příběh emancipované ženy, která se rozhodla stát svobodnou matkou po tom, co se otec dítěte odmítl s ní oženit, musela tak čelit mnoha předsudkům ve své době.

Žádné komentáře:

Okomentovat