Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Z prostředí Zakarpatské Ukrajiny (Podkarpatská Rus):

- tato oblast patřila v meziválečném období k Československu
- lišila se od zbytku státu svou zaostalostí, ale také naprosto neporušenou přírodou
- Olbrachta velmi zaujala, několikrát ji navštívil
- Hory a staletí
- soubor novinářských reportáží, které přibližují divokou přírodu Ukrajiny, drsné podmínky pro obyvatele, velmi zaostalý způsob života, chudobu, národnostní problémy (Židé)
- Nikola Šuhaj loupežník
- vrcholné dílo
o Hrdinou je Nikola, který zběhl z 1. světové války kvůli své dívce Eržice a vrátil se do rodné vesnice Koločavy, jako sběh se musí před četníky v lesích skrývat, po čase se k němu přidá několik jeho přátel a vytvoří loupežnickou bandu. Okrádali bohaté a případně i pomohli chudým, četníci nemohli Nikolu dopadnout, proto na něj nakonec vypsali odměnu a Nikolu pak zradili jeho přátelé z družiny a jeho i bratra zabili sekerou. Dílo označováno jako balada v próze (tragický příběh, román obsahuje lyrické popisy přírody, použit básnický jazyk) - vznikl na základě skutečné události - autor se na Ukrajině setkal s řadou pověstí o Nikolovi, ve kterých byl přirovnáván k Jánošíkovi, připisovány zázračné schopnosti (nezastřelitelnost) apod.
- Golet v údolí
- soubor tří povídek
- golet = 1.vyhnanství z původní vlasti
2. uzavřená komunita odlišující se od většinového obyvatelstva
- zde se jedná o Židy, kterých na Ukrajině žilo veliké množství, soubor povídek, ve kterých jsou popisovány různé zvyklosti a zvláštnosti Židů, kteří jsou líčeni jako velmi dobří obchodníci, některé příběhy jsou zfilmovány (povídka O smutných očích Hany Karadžičové)
Pro děti:
- v době okupace kvůli cenzuře nemohl volně publikovat, proto pouze přepracovával starší díla do srozumitelnější podoby pro mládež, většinou se snažil posílit národní sebevědomí
- Ze starých letopisů
- přepsal některé příběhy ze starých českých kronik
- O mudrci Bidpajovi a jeho zvířátkách
- přepracování staroindických bajek
- Čtení z Biblí kralické, Biblické příběhy
- přepracování biblických příběhů
- Dobyvatel
- hlavní postava Ferdinand Cortez
- beletristické zpracování dobytí Mexika (říše Aztéků), dají se tu nalézt určité souvislosti mezi dobyvatelem Cortesem a Hitlerem

Žádné komentáře:

Okomentovat