Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Vladislav Vančura (1891-1942)

- původním povoláním lékař na Zbraslavi
- jeho žena Ludmila napsala knihu Dvacet šest krásných let (o Vančurovi)
- za 2.světové války se zapojil do ilegální činnosti a v roce 1942 byl Němci popraven
1.próza:
- prvky poetismu, velké části textu jsou lyrické
- i v próze používá básnický jazyk
- zvláštní kompoziční postupy – typické spíš pro pohádky, legendy, pověsti, zvláštní jazyk – nesmírně bohatý, používá jazykové vrstvy (lidové výrazy, slang, argot, knižní výrazy, archaismy, zastaralé tvary slov, např. přechodníky)
- velmi dlouhá souvětí (humanistická souvětí), hlavní hrdinové jsou většinou velmi činorodé postavy, velmi aktivní, většinou nesmírně milují život a dokážou si ho naplno užívat (renesanční)
- povídky Dlouhý, Široký a Bystrozraký
- vliv poetismu
- novela Rozmarné léto
- v duchu poetismu
- Hlavní postavou je majitel plovárny Antonín Důra. Zachycuje život v poklidném městečku, jehož klid naruší příjezd kouzelníka Arnošta s tanečnicí Annou. Důra a další muži vzplanou obdivem k této dívce, Důrova manželka zas chodí za kouzelníkem, ale po menším konfliktu kouzelník s Annou město opustí a všechno se vrací do starých kolejí. Zfilmováno (v hl. roli Rudolf Hrušinský).
- baladický román Markéta Lazarová
- drsný příběh ze středověku „balada v próze“
o Vůdcem loupežnické bandy je Mikuláš Kozlík, mezi bandou a šlechtickou rodinou Lazarových panuje dlouholeté nepřátelství. Loupežníci unesou Lazarovu dceru Markétu, ale ta se nakonec do Mikuláše Kozlíka zamiluje. Oslavuje sílu lásky. Román je zfilmovaný, režisér:František Vláčil.

Žádné komentáře:

Okomentovat