Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Literární generace v české literatuře 19.století ( májovci, ruchovci, lumírovci) IV.

Jakub Arbes (1840-1914)
- * v Praze
- vystudoval techniku, zabýval se přírodními vědami
Vytvořil literární útvar romaneto. Je to povídka, která vychází částečně z hororových povídek Edgara Alana Poe, kde se na začátku setkáváme s nějakou záhadou a na konci se vše vysvětlí vědecky.
Dílo:
Svatý ksavérius
Ďábel na skřipci
Ukřižovaná

Ruchovci a lumírovci (70. – 80.LÉTA 19.stol.)
Česká politika stagnuje.Není jednotná jako v 60. letech ( Staročeši se snaží s Vídní pomocí kompromisů a ústupků × mladočeši vedou aktivní boj za samostatnost ).1878 vzniká Sociálně-demokratická strana – mluvčí dělníků ( proletariát ).Vznikají společenské a kulturní instituce – nakladatelství Jana Oty ( vydal Otův slovník naučný ).1881 otevřeno Národní divadlo ( 1883 otevřeno znovu ).Karlova univerzita byla rozdělena na českou a německou.
Vznikají dvě literární školy:
1. Ruchovci – kolem almanachu RUCH, je to škola národní, která chtěla zdůrazňovat českost naší kultury a soustřeďovali se na otázku vlastenectví.
2. Lumírovci – kolem časopisu LUMÍR, je to škola kosmopolitní, která chtěla naši literaturu vyrovnat s evropskou, chtěli tzv. otevírat okna do Evropy.

Obě dvě školy proti sobě vystupovaly, ruchovci tvrdili, že ti druzí přejímají bez duše cizí vzory, lumírovci zase vyčítaly, že se národní škola příliš uzavírá v malých českých poměrech.

Ruchovci
- Svatopluk Čech
- J.V. Sládek (později přešel k lumírovcům)
- Eliška Krásnohorská
Toto jsou hl.představitelé ruchovců, ale vedle nich bylo větší množství autorů horší kvality.

Svatopluk Čech (1846-1908)
- vystudoval práva, ale stal se redaktorem Květu
- psal poezii i prózu
- celé jeho dílo je hodně dobové a v současnosti má význam spíše literární historický

PRÓZY:
Nový epochální výlet pana Broučka tentokrát do 15.stol.
Srovnává své součastníky s husity, aby ukázal že jejich vlastenectví je falešné a že jsou schopni zradit národ.
Výlet pana Broučka na měsíc
Pan Brouček se chlubí svým vztahem ke kultuře, ale když se octne vedle opravdu kulturních měsíčňanů je vidět jak je přízemní a primitivní.
Hanuman
Je to satirický útok na Lumírovce, protože ukazuje opičího krále, který se chce chovat jako lidé a přitom neví o co jde. (drží noviny obráceně)

POEZIE:
Je silně vlastenecká a přitom napsaná pateticky, měla působit při veřejné recitaci. Snažil se užívat hodně neobvyklá slova.

1 komentář:

  1. Doplnění k životu Čecha: pochází z venkova, otec - hospodářský správce - vlastenec, zájem o literaturu, studoval práva (chvíli pracoval jako právník), věnuje se literatuře spolupracuje s časopisem Květy, klidný život, cesty do zahraničí, samotář, plachý člověk, odmítal ocenění, inspirace - historie, Čechy.

    OdpovědětVymazat