Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Proměny moderní světové prózy XV.

STEPHAN ZWEIG
- židovského původu
- emigroval do Anglie, pak do Brazílie, kde nakonec spáchal sebevraždu, když se dozvěděl o fašistických záměrech
Marie Antoinette
Romain Rolland
Netrpělivost srdce
Psychologický příběh o lásce jedné fyzicky postižené dívky, která se zamiluje do jednoho rakouského důstojníka, ten si s ní ale jen hraje, ta pak spáchá sebevraždu


Pražská německá literatura

= čeští Němci, udržovali si své tradice (mluvili Německy)
německy mluvící spisovatelé, kteří se narodili v Praze nebo tu dlouho žijí. Někteří židovského původu (cítili se izolováni od katolické většiny.

FRANZ KAFKA
- významný pražský německy píšící spisovatel
Franze Kafku řadíme k představitelům moderní prózy 20. století.
- známý, obdivovaný autor; vydáván od konce 2. světové války, za totality byl zakázán, roku 1963 snaha ho zveřejnit (80. výročí narození)
Narodil se v Praze, je židovského původu, otec přišel do Prahy z jižních Čech, matka z Poděbrad (židovka).
Studoval německé gymnázium a protože otec chtěl, aby uměl oba jazyky, navštěvoval i kurzy češtiny.Otec chtěl, aby jeho syn jednou převzal podnik. Kafka však k obchodování neměl vztah → neshody s otcem, měl pocit, že otce zklamal.
Po maturitě chtěl odejít do ciziny (za strýcem do Madridu), ale nemohl; začal pracovat v pojišťovně (nejprve v italské, poté v české). Věnoval se literární tvorbě. Spřátelil se s Maxem Brodem, který mu rozuměl, byl mu oporou. Postupně vznikla přátelská skupina mladých autorů – scházeli se a četli si svá díla → vzájemná kritika přátel i vlastní. Díky těmto setkáním se Kafka stal velmi kritický ke svým dílům.
Roku 1910 začíná psát deníkové zápisky, které roku 1923 vydává pod názvem Deníky

Ortel
Nezvěstný
- zfilmován pod názvem Amerika (hl. role M. Dejdar)
- dílo zůstalo nedokončené
- 16ti-letý Karel je sveden služebnou, rodiče se to dozvěděli a vykázali ho do Ameriky. Neměl schopnost komunikovat, neuměl jazyk, cítil se ztracený, osamělý. Postupně se dostává až na dno společnosti
- v obou dílech téma nepochopení ve vztahu otce a syna
Kafkovo rodinné zázemí nebylo příliš dobré ani v dospělosti. Svou první svatbu nakonec zrušil – měl pocit, že by byl příliš svazován a nemohl by psát. Poté se zamiloval do dcery židovského ševce. Otec se sňatkem ale nesouhlasil a Kafka nakonec podlehl jeho nátlaku a svatbu opět zrušil. (Napsal Dopis otci, kde mu vysvětloval svůj názor,ale otec jej nedostal).
Třetí významná žena v jeho životě, Milena Jesenská, byla vdaná, sice nešťastně,ale nechtěla svého muže opustit. (Dopisy Mileně).
Onemocněl nevyléčitelnou chorobou podobnou TBC, chrlil hodně krve. V Německu se seznámil s Dorou Diamantovou, chtěl s ní založit rodinu, ale nemoc mu to nedovolila. Jeho stav se zhoršoval, jezdil do lázní, které často střídal, protože mu péče připadala nedostatečná. Ke konci života se věnuje už jen korespondenci s rodinou (Dopisy rodičům). Zemřel v Rakousku roku 1924 ve věku 41 let.

Žádné komentáře:

Okomentovat