Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Světová próza 2. pol. 20. stol. - VIII.díl

CHARLES BUKOWSKI
proslavil se až v 80. letech
nepatřil k beatníkům, ale řadíme ho tam, protože měl podobný styl
Všechny řitě světa i ta má
Erekce, ejakulace, exibice a jiné příběhy obyčejného šílenství
Poštovní úřad
Hollywood

7. Rozhněvaní mladí muži
Anglie, 50. léta
směřoval proti zavedenému anglickému pořádku, ostrá a štiplavá sociální kritika
i přes svůj protest ale zůstávají v rámci konvencí anglické společnosti (není zde takový extrém jako v USA – potulný život, drogová nevázanost či zanedbaný zevnějšek)
hl. hrdinou knihy je většinou mladý člověk, pokud možno čerstvý absolvent univerzity, s nechutí nastoupit úspěšnou kariéru – protest proti kariérismu, pohodlnosti, pokrytectví a falešné morálce
paradoxem je, že hl. hrdinové nakonec se společností, kterou tolik pobuřovali,
splynou – dostanou se výš na společenském žebříčku díky svazku s dívkou z vyšších
kruhů
do literatury vnesli hovorový jazyk ulice, úřadů a moderní rodiny
představitelé: K. Amis, J. Osborne, J. Braine

KINGSLEY AMIS
Šťastný Jim
Absolvent univerzity, stává se zde učitelem, vidí, že učiteelský sbor je hodně konzervativní, on takový nechce být, ale musí se nakonec takovým stát. Nakonec se ožení s děkanovou dcerou.
Jackeův problém

JOHN OSBORNE
Ohledni se v hněvu
zfilmováno. V této hře stvořil prototyp "rozhněvaného mladého muže", který revoltuje proti tradičním hodnotám anglické společnosti. Jimmy Porter je mladý revoltující intelektuál dělnického původu. Kritizuje rozkastování společnosti na lepší a horší. Útočí především na své blízké, zejména na svou ženu Alison (dcera koloniálního důstojníka). Tyto konflikty vedou k manželské krizi a k odloučení. Na konci této hry však manželé k sobě nachází cestu.

JOHN BRAINE
Místo nahoře
je to vyprávění (v 1. a 3. osobě) účetního Joea Lamptona, který se dostává mezi bohatou elitu jednoho severoanglického městečka. K cestě k bohatství použije tradiční metodu – sňatek s naivní boháčovou dcerou. Při cestě vzhůru se rozejde se svou přítelkyní Alicí, která spáchá sebevraždu. Joe cestou nahoru odhodí veškeré zábrany a stane se čistě kariéristou. Teprve v závěru románu jej mravně obrodí sebevražda Alice. Tento román ho zařadil mezi Rozhněvané mladé muže a stal se nejvýraznějším z jeho děl.

Žádné komentáře:

Okomentovat