Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Miguel de Cervantes y Saavedra (1547 – 1616)

- Ze zchudlé šlechtické rodiny, bez soustavného školního vzdělání,v r.1569 odjel do Itálie, vstoupil do armády a v r. 1571 v bitvě u Lepanta přišel o levou paži, při návratu 1575 loď přepadena piráty a Cervantes Saavedra odvlečen do zajetí v Alžíru, vykoupen až po 5 letech. Ve Španělsku vězněn pro dluhy i pro podezření z vraždy.
-Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha ( 2 díly )
čti:[don kichot de la manča]
- vrchol španělské renesanční prózy
- rytířský román (původně to měla být satira na rytířské romány)
- na začátku románu se C. vysmívá přežilým formám rytířství – ukazuje se ale, že v Q-ově počínání i snu o čisté lásce je úsilí o lepší svět a více svobody (Svoboda je jedním z nejcennějších darů, jež nebesa poskytla lidem; jí se nemohou rovnati poklady, jež země uzavírá a moře kryje.)
- Q. je snílek, směšný v prostředí ziskuchtivosti, ale i hrdina, který obětuje všechno svým ideálům X Sancho Panza je praktický, přízemní, jde mu o dobré živobytí, ale není prospěchář, vlivem svého pána morálně roste. Když Q. umírá, je už Sancho nakažen „donquijotstvím“.
o Vášnivá četba rytířských románů připravila zchudlého šlechtice dona Quijota o zdravý rozum. Rozhodne se obnovit zašlou slávu rytířství a na vyhublém koni jménem Rosinante se vydá, vyzbrojen vetchým kopím a štítem do světa za dobrodružstvím. Protože v rytířských románech má každý hrdina dámu svého srdce, zvolí si don Q. prostou děvečku, kterou nazve Dulcineou z Tobosa, a je pro ni v hádce s kupci zbit. První jeho výprava končí brzy návratem domů. Na další cesty se vypraví provázen zbrojnošem Sancho Panzou, rozšafným vesničanem, protikladem Quijotovým, jemuž slíbil za odměnu vladaření na ostrově, který společně dobudou. Následují četné příhody, např. bitka s větrnými mlýny a stádem ovcí – domnělým nepřátelským vojskem, a útok na lvy, kteří si pomateného rytíře ani nevšimnou. Konečně se vrací don Q. domů, když se předtím setkal s Dulcineou. Vystřízliví ze svých fantazií a brzy nato umírá, neboť vystřízlivění znamená pro něj smrt. „Už mám rozum svobodný a jasný…už nejsem don Quijote de la Mancha, ale Alonzo Quijano, pro své obyčeje přezvaný Dobrákem.“

Žádné komentáře:

Okomentovat