Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

William Shakespeare (1564 – 1616)

o Narodil se v Stratfordu nad Avonou, velmi mladý se oženil, pak se usadil v Londýně jako autor her, od r.1594 působil jako herec a dramatik herecké družiny, stal se částečným vlastníkem divadla Globe (Zeměkoule) a později i Blackfriars (U černých bratří), ke konci života se vrací do Stratfordu.
- největší anglický, ale i světový dramatik a básník
- asi 36 nebo 37 her
-shakespearovské drama:
- obraz pozemského života a nejrozmanitějších lidských vlastností
- postavy žen (Kateřiny) a lidové postavy (Juliina chůva)
- příčinou renesanční tragédie není osud jako v antice, ale lidské vlastnosti
- komické a tragické prvky se střídají
- jazyk veršovaný se střídá s prózou (lidové postavy hovoří lidovým jazykem)
- blankvers – nerýmovaný pětistopý jamb

-historické hry
- Jindřich Vl.
- Richard lll.

-komedie
- Zkrocení zlé ženy
- Sen noci svatojánské

-tragédie
- Hamlet, kralevic dánský
o Hamletův otec, dánský král, zemřel za podezřelých okolností. Vše nasvědčuje tomu, že byl zavražděn svým bratrem Claudiem, který se pak oženil s ovdovělou královnou. Jedné noci se Hamletovi zjevil otcův duch a potvrdí jeho dohady. Hamlet se rozhodne pomstít otcovu smrt. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Prožívá těžké duševní stavy, uvažuje o smyslu lidské existence, je naplněn ideály humanismu, současně však trpí pesimismem; podlost světa jej deprimuje natolik, že myslí na sebevraždu. Aby nabyl jistoty o Claudiově zločinu, inscenuje s potulnými herci divadelní představení, jehož děj zobrazuje události při otcově vraždě. Král je zděšený, tuší však, že H. šílenství jen předstírá, a proto jej posílá do Anglie. – H. se vrací z Anglie a jeho mečem umírá náhodně dvořan Polonius, otec Hamletovy milé, Ofélie. Ofélie se pomate a utopí. Její bratr Leartes vyzve H. na souboj. Král využije této příležitosti a potře Leartův meč jedem. Když H. zjistí zradu, vytrhne Leartovi otrávený meč a probodne jím Learta i krále. Současně umírá i královna, když se napila z číše otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Hyne i H., zraněný na začátku souboje.
- Othello - typ žárlivce a typ sobce
o Ctižádostivý důstojník ve službách benátské republiky Jago nenávidí svého představeného, černého generála Othella, protože se mu nedostalo povýšení. Othello připlouvá na ostrov Kypr jako vůdce výpravy proti Turkům, setkává se s manželkou Desdemonou, ale oba se stávají obětí Jagovy intriky. Jago zasévá do duše Othellovy různými narážkami pochybnosti o Desdemonině věrnosti.. Nakonec nastraží léčku, aby vzbudil u O. žárlivost. Desdemona ji neprohlédne a O. svou manželku uškrtí .I když Jagova žena prozrazuje intriku, pro Othella pozbyl už život smysl. Zhroutil se celý jeho svět, jeho víra v lásku a přátelství; končí sebevraždou.
-Romeo a Julie
o O milencích ze dvou znepřátelených rodů Monteků a Kapuletů v italské Veroně, nad nimiž vládne rodová nenávist, kterou odstraní teprve smrt obou mladých lidí.
-Král Lear čti: [lír]
o Nemilosrdná ziskuchtivost, jejíž obětí se stává starý pošetilý král, neschopný rozeznat dobrotivé a milující srdce své nejmladší dcery.

Žádné komentáře:

Okomentovat