Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

PSYCHOLOGIE

PSYCHOLOGIE
Psychika- projev činnocti centrálně nervové soustavy- mozku. Psychika reguluje a řídí prožívání a chování.
OBORY PSYCHOLOGIE -rozvíjejí a zkoumají obecné zákonitosti lidské psychiky……..
- OBECNÁ PSYCHOLOGIE obecné zákonitosti pozornosti, paměti, obecně kognitivnách procesů
- VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE vývoj jedince, rozvoj motoriky, kresby, učení a sociálního učení, vývoj ve vztazích k ost.
- PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI zkoumá osobnost jedince, vývoj, strukturu psychických procesů. Navazuje na obecnou p. Formování osobnosti souvisí se sociální a vývojovou psychologii.
- SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE zkoumá vztahy mezi sebou, vzájemné vnímání a ovlivnování, sociální podporu, …
- SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE srovnává chování jednotlivých druhů včetně člověka, vývoj forem sociálního soužití u různých druhů
- PSYCHOPATOLOGIE zabývá psychickými poruchami, jejich vznikem a vývojem, druhy poruch… apl. obor
APLIKOVANÉ PSYCHOLOGICKÉ OBORY
- KLINICKÁ PSYCHOLOGIE vyšetřují jedince,diagnostikují (psychodiagnostika) , navrhují léčbu (psychoterapie) .
- PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE v dnešní době hodně. Sociální psychoogie práce- mezilidské vztahy.Inženýrská psychologie- požadavky lidské obsluhy
- PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE zkoumá výchovně vzdělávací praxe, analyzuje výchovu a vyučování.

ANTICKÁ PSYCHOLOGIE - ZROZENÍ „PSÝCHÉ“
Kořeny jsou staré jsme druh společenksý. Po dlouhé léta se upevnovalo chování, pro zachování a vývoj druhu optimální, umožnovalo přežít, správně reagovat (boj, útěk)
Dle teorie E.B. Tylora odvozené v primitivních kulturách - 2 typy otázek. 1) čím je způsoben rozdíl mezi živým a mrtvým tělem? Co je spánek, bdění, stavy transu, nemoci a smrt? 2)Kdo jsou lidské bytosti, které vidíme ve snu? Povšiml si vztahu mezi dýcháním a životem, konec vždy souvisel se zástavou dechu. Z toho představa o duši, která tělo oživuje, ale může jej i opouštět, zjevuje se ve snách. Na to pak navazuje antické pojetí duše-psýché.
ANTICKÁ PSYCHOLOGIE je pokládána za základ naší současné západní kultury. --ARISTOTELES ,Platonův žák, učitel Alexandra velikého, autorem spisů zameřených na logiku, přírodní vědy, politiku, rétoriku, estetiku a psychologii. Spis Peri psychoes, de anima- považován za hostoricky první ucelené psychologické pojednání ( o vnímání, o paměti, spánku a bdění, snech, věk, život a smrt, dechu).
- jednota přírodního těla a duše. Označován za předchůdce vědecké psychologie, ta se začala tozvíjet o více než 2000 let později.
ŘECKÁ MEDICÍNA zkušenosti se dědily,--HIPPOKRATES považován za zakladatele lékařské školy. Autorem části lékařských spisů + část zkušeností jiných. Objevil funkce nervového systému a vztahů poranění mozku a poruch duševních funkcí. Jeho spisy obsahují 1.ucelenou teorii 4 temperamentových typů člověka.
GALENOS slavný řecký lékař a filozof, zpracoval konečný starověký názor na člověka - to bylo lékařskou autoritou po celý středověk,ustoupila až tlakem nových objevů fyziologie. Zpracoval i učení hipp.šloky o temperamentu (správný poměr materiálních ložek ve směsi).
V jiných oblastech světa (Mezopotámie, Indie, Čína) již mnohem dříve nebo současně s antikckou fylozofií, existovaly rozvinuté starověké kultury s odlišným chápáním principů světa, náboženstvími, morálními kodexy a zákoníky. (Desatero- západní svět, jiné se rozvíjejí tisíce let ve východních filozofiích a nábožentsvích……..)

VĚDECKÁ PSYCHOLOGIE
Za vědecký byl pokládán materialistický přístup. Neurofyziologické objevy 19.st, které potvrdili závislost duševního dění na činnosti mozku, vedli k postupnéu opouštění pojmu duše. Ústřední myšlenkou biologického přístupu je názor, že kognitivní procesy mohou být předmětem vědeckých experimentů. Je to přístup blízký lékařskému . Za počátek vědecké psychologie je považováno založení Psychologického institutu roku 1879 v Lipsku -založil lékař a fyziolog W.WUNDT, věnoval se hlavně poznávání základních prvků duševního dění, požitků, emocí, pocitů, vnímání, představování si dřívějších vjemů a řeči, které se podle něj spojují do vyšších celků na základě asociací. Na základě experimentů byly formulovány asociační zákony jako obecné principy psychické činnosti. Z asocianismu vycházel německý psycholog H.EDDINGHAUS, zkoumal učení a paměť pro slovní látku.
TVAROVÁ PSYCHOLOGIE koncem 19.st.,předpoklad, že psychické celky nejsou vytvářeny spojováním, asociacemi jednotlivých prvků, ale existují předem, jako dobrý tvar v myšlenkách a člověk te v okolí nalézá.
BEHAVIORÁLNÍ PSYCHOLOGIE počátek 20.st.americký psycholog J.Watson- vědeckému poznání je přístupné pouze chování. Behavioristé odmítali uvažovat o dušecních procesech, za skutečné považovali jen zkoumání typu stimul (podnět) -- reakce. Později upozornili na existenci osobnosti, tedy zkoumali stimul – osob.– reakce.
HLUBINNÁ PSYCHOLOGIE v Evropě jako v Americe behaviorismus a je stále. Jedna z nejdůležitějších současných psychologických koncepcí. Nelze pochopit bez informací o sociálním prostředí zakladatelů směrů. (Hlavní metodou je introspekce.)
SIGMUND FREUD narodil se na Moravě v početné židovské rodině (bál se otce) , úspěšný lékař, psychoanalytik, nepřizpůsobil se. Přínosem jejeho teorie kombinace vývojového přístupu s principem motivů chování – nevědomím (plné myšlenek, strachů, tužeb, sex. přání, v dětství potlačovaná rodiči, zapoměli sme na ně ale stále existují. Nemáme o nich vědomou kontrolu, ovlivnuje to nase chování, proniká z hlubin osobnosti formou snů, přeřeknutí, kolísáním nálad, sublimuje tvořivost v umění……..) Nevědomí, vědomí a předvědomí se podílejí na veškěrém jednání a prožívání člověka. Přes řadu sporných momentů (přecenování sex. pudu) přinesla jeho psychoanalýza nový pohled na osobnost jako na dynamický, vyvíjející se celek se složkou nevědomou, unikající kontrole a podílející se na chování a prožívání.
Osobnost – uzavřený systém v jehož rámci se uplatnuje psychická energie. Zdroj – sexuální pud a pud smrti. Vyvažování sil probíhá uvnitř mezi jednotlivými 3 subsystémy: 1)Id (ono)- v nevědomí, zdroj pudů, vedena pricipem slasti, 2) Ego (já)- řídí se principem rozumu, vybírá a ukládá zážitky do předvědomí
3)Superego (nadjá)-pravidla chování, které sme přijali za své, řídí se principem dokonalosti
Obranné mechanismy Ega – působí na nevědmé úrovni, patří sem vytěsnění (útěk od nepřijatelných myšlenek a přání), sublimace (energie uvolněná sex.přáním převedená do jiné, často tvořivé –básně, obrazy…), regrese a fixace (tendence vrátit se k nižšímu stadiu-regrese, méně stresové), racionalizace (některé činy mají příčiny v nevědomí, často si je vysvětlujeme jako společensky přijatelné ).
ALFRED ADLER zakladatel 2.vídenské psychologické školy, za základní význam člověka považovat usilování o moc a o společenské postavení. Věřil socialistickým ideálům, hlavním předpokladem jeho teorie je pocit méněcennosti (pramení z dětsví), celý vývoj je o usilování o překonání a získání sociální převahy.
Usilování dle zaměřenosti – sobecké, antisociální usilování a zdravá podoba usilování o nadřazenost, a rozvojem sociálního citu, schopnosti spolupráce.
CARL GUSTAV JUNG nekonvenční švýcar, ve vážené společenské vrstvě, přijímaný veřejností, finančně nezávislý. Analyzoval sny, cestoval a pozoroval kultury světa, široké vědecké zájmy o filozofii, mytologii, antropologii, historii, astrologii. Jeho myšlenky odmítány- složité výrazy a temné. –

Žádné komentáře:

Okomentovat