Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Afekt, nálada a vášeň jsou základní ...

- afekt, nálada a vášeň jsou základní emoční stavy a největší rozdíl je v délce jejich trvání a v jejich intenzitě. Afekt je velmi krátký, zatímco vášeň a nálada je dlouhodobá. Afekt i vášeň jsou prudké city, zatímco nálada naše prožívání spíše podbarvuje.
- NENÁVIST = hluboká intenzivní em.vyjadřující zaujatost, nepřátelství a vztek vůči jiné osobě (popř.i vlastní osobě)., skupině či objektu. Je spojena s potřebou škodit a působit bolest a s pocitem radosti, když k naplnění této potřeby dojde. Nenávist k vlastní osobě je nejč.založená na negativním obrazu, kt.dítěti poskytovali rodiče, pěstouni, blízké okolí apod., vina za životní neúspěchy, selhání.
- VLASTNOSTI CITŮ: POLARITA (protikladnost) např.láska x nenávist, AMBIVALENCE (smíšenost) např. cit lásky zahrnuje radost, estetické city apod., ale i obavy o milovanou osobu, žárlivost apod. , AKTUÁLNOST = neopakovatelnost jednou prožitého citu, např.určitý vjem či myšlenku lze znovu a znovu vybavit ve stejné podobě ve vědomí, prožité city s příslušným obsahem se mění, STEREOTYPNOST či podmíněnost (setrvačnost) = např., když učitel znepříjemní žákovi nějaký předmět, může se prožívání nepříjemných citů objevovat v tomto předmětu i poté, kdy ho učí jiný kantor.

Žádné komentáře:

Okomentovat