Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Individuální vlastnosti myšlení:

-přesnost – schopnost umět jasně, výstižně, srozumitelně a logicky formulovat své myšlenky
-pružnost – schopnost operativně měnit plán a způsob řešení problémů, nelpět na ustálených způsobech. Opakem pružnosti je tzv.rigidita (strnulost).
-hloubka – schopnost pronikat do podstaty problému, chápat jej ze všech stran a ve všech souvislostech. Opakem hloubky je povrchnost.
-šířka – obsažnost myšlení, schopnost brát při řešení v úvahu všechny možné souvislosti, využívat vlastní všestranné vědomosti a bohaté zkušenosti.
-rychlost – spočívá v pohotovém nalezení správného postupu řešení i v situaci časové tísně, kdy se člověk musí rychle rozhodnout.
-samostatnost – schopnost řešit daný problém zásadně bez cizí pomoci, nenechat se ovlivňovat cizími názory, myšlenkami.
-kritičnost – schopnost přísně a pokud možno i objektivně hodnotit své vlastní i cizí myšlenky a názory, odmítat předsudky a slepou víru v autority.
-tvořivost – viz. výše
Metakognice = zahrnuje znalosti a zkušenosti s poznávacími fcemi i schopnost o nich uvažovat, tzn. schopnost posoudit problém a jeho obtížnost, vhodnost použití určité strategie a zvolit variantou, kt. je vzhledem k situaci adekvátní.
-obecná metakognice = schopnost posuzovat různé možnosti poznávání a jejich limity, závislá na celkové úrovni rozum.schopností a na zkušenostech

Žádné komentáře:

Okomentovat