Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Próza - TRÓJANSKÁ KRONIKA, TKADLEČEK-

Próza
- TRÓJANSKÁ KRONIKA- vyprávění o Trójské válce (Trója – středověké město) Byla to první tištěná kniha v Čechách (asi 1468).
- TKADLEČEK- nejnáročnější prozaická skladba staročeské literatury
vznik asi 1400, Tkadleček= alegorické označení spisovatel. postavení „tkadlec pro učené ucho“, dílo je stylizováno jako spor Tkadlečka s Neštěstím, které mu vzalo jeho milou. V díle jsou filozofické úvahy o svobodě lidského jednání, odkazy na díla klasiků (Ovidia, Vergilia, Aristotela)
Poezie- rozvoj světské lyrické poezie, některé básně lidového původu- např. „Jměj se srdečko“- druhá pol. 14. stol, některé básně umělého původu, např. Závišova píseň (Záviš- 1. známý český hudební skladatel
Žákovská poezie – žáci – vysokoškolští studenti, vaganti- potulní žebraví studenti, řada popěvků satiric. charakteru, veselé, vtipné, většinou latinsky
- PÍSEŇ VESELÉ CHUDINY - jiná- O učení nedbejme, příjemné je neznát nic, v mládí se jen starejme, kde radosti urvat víc, O vážné se starat věci pro staré je akorát, mladým lidem sluší přeci neustále laškovat.“
- MAKARÓNSKÉ SKLADBY- veršování latinských veršů s českými
- PODKONÍ A ŽÁK- satirická skladba, která ukazuje lidu sociální postavení žáka, zveršovaná hádka v hospodě mezi studentem a sluhou o to, kdo z nich má lepší postavení. (Oba jsou na tom špatně).
- HRADECKÝ RUKOPIS- 1) Satiry o řemeslnících a konšelích (7) – skladby, které kritizují společ. zápory, neznámý autor odsuzuje nepoctivost a úplatnost příslušníků některých povolání. Poprvé se v naší literatuře vyjadřují názory měšťanstva a chudiny.
2)Desatero kázanie božie - ještě prohlubuje tento kritický pohled. Sleduje postupně celou středověkou společnost od duchovních přes šlechtu až k sedlákům, přičemž nikdo neobstojí před výtkou, zvlášť silně obviňuje šlechtu a kláštery.Skladba obsahuje i bajku O LIŠCE A DŹBÁNU= veršované exemplum (krátké vyprávění s poučením)

Žádné komentáře:

Okomentovat