Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Staroslověnské písemnictví (9. stol)

a) Staroslověnské písemnictví (9. stol)
- počátky naší literatury souvisí se šířením křesťanství.Křesťanství k nám pronikalo z Východofranské říše spolu
s latinou, ale zároveň existovaly hospodář. i kulur. styky s Byzancií. Do této země se obrátil kníže Rastislav r. 862 a požádal císaře, aby vyslal na Vel. Moravu učitele, který by lidem vyložil křesťanskou víru v jazyce srozumitelném.
- roku 863- příchod Konstantina (později Cyrila) a Metoděje na VM, měli šířit křesťanství a položili základy vzdělanosti
- C+ M pocházeli ze Soluně (Řekové), ale znali také slovanské a makedonské nářečí, na těchto základech vytvořili jazyk staroslověnštinu (někdy označována jako stará církevní slovanština). Písmo, jímž zapisovali texty - hlaholice (upravená řecká abeceda). Později vznikla cyrilice (na území Bulharska, stala se základem pro azbuku).
C+M dosáhli papežova uznání slovan. bohoslužeb, tím se stala staroslověnština kulturním jazykem.
- po smrti Metoděje - r. 885 ( Konstantin r. 869) nabyla převahy latinská liturgie, došlo k pronásledování jejich žáků. Byly zakázány bohoslužby ve slovanském jazyce.

Literární památky
ŽIVOT KONSTANTINŮV a ŽIVOT METODĚJŮV - legendy o obou bratrech, životopisy, obrany jejich díla
- ŽK- vznikl na území VM, autor snad Metoděj, je starší, básnický jazyk - metafory, citáty z Bible
- ŽM- napsali Metodějovi žáci, stručnější, prostší
- „Proglas“- nejstarší dochovaná slovanská báseň, předmluva k překladu evangelia, autor snad Konstantin, zdůrazňuje právo člověka naslouchat bohoslužbě v mateřském jazyku, opěvuje překlad Písma do slovanského jazyka.
- rukopis KYJEVSKÉ LISTY

Žádné komentáře:

Okomentovat