Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologický předpis pro provedení zdících prací jednoho podlaží V

Jakost a kontrola kvality:
Jakost a kontrola kvality bude sledována průběžně stavbyvedoucím, mistrem a investorem.
Stavbyvedoucí v přítomnosti investora zkontroluje správnost provedení celé konstrukce a společně provedou zápis do stavebního deníku. V případě jakýchkoli pochybností o jakosti provedení projednají spolu další alternativy prověření funkce konstrukce.
Jakost je dána normami ČSN EN ISO 9000

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci:
Pravidla bezpečnosti práce stanoví vyhláška 324/1990 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce „O bezpečnosti práce a technických zařízení při stavebních pracích“. Výběr vhodných pracovníků se řídí zásadou, že práce smějí vykonávat jen vyškolení nebo vyučení dělníci, jejichž odbornost odpovídá kvalifikační charakteristice prováděných procesů. Na pomocné práce musí být pracovník alespoň zacvičen v rozsahu nutném pro odborné a bezpečné vykonávání prací.
Mezi nejdůležitější zásady patří:
- materiál pro zdění musí být ukládán tak, aby zůstal u všech míst vždy dostatečně volný prostor pro práce (min. 0,6 m).
- Všechny otvory, zejména schodiště a otvory ve stropech, musí být bezpečně zakryty ochrannou podlahou, aby nedošlo k pádu osob a materiálu.
- Zabezpečení vnějšího obvodu stavby se provádí vždy, je-li úroveň pracovišť výše než 1,5 m nad úrovní terénu nebo konstrukce stavby.
- Lešení, z nichž se provádí zdění, musí být dostatečně široké (1,5 m), únosné a prostorově stabilní. K výstupu na ně musí být použito žebříku.
- Provádí-li se zdivo zevnitř půdorysu objektu, musí být vnější líc budovy nejméně v úrovni každého podlaží opatřen ochranným hrazením. Hrazení musí být dostatečně vyložené a pevné.
- Montážní práce smějí provádět jen kvalifikovaní a zdraví pracovníci způsobilí pro montážní práce ve výšce. Musí mít potvrzení o této způsobilosti a musí být obeznámeni s bezpečnostními předpisy, které se týkají jejich pracovní náplně.
- Z hlediska stability konstrukce je nutné zachovat sled montážních prací stanovený projektem a technologickým postupem montáže.
- Montážní četa musí být vybavena všemi bezpečnostními prostředky (ochranné pásy, vesty, přilby, rukavice, obuv, jistící lana). Pracovníci jsou povinni toto osobní vybavení používat. Za dodržení tohoto ustanovení je odpovědný vedoucí čety a všichni pracovníci.
- Pracovníci smějí používat drobné nářadí bez jeho zajištění proti pádu přivázáním jen při souběžném zabezpečení prostoru pod montážním místem.
- Zabezpečení po obvodu podlaží a u větších vnitřních otvorů proti pádu se provádí pracovním nebo ochranným lešením, příp. zábradlím nebo ochranným hrazením.
- Pro zvedání prefabrikovaných prvků musí být vždy určen bezpečný způsob jejich zavěšení.
- Prefabrikáty ani ostatní materiál nesmí být dopravovány nad osobami a pracovníci se k němu smějí přiblížit až je v blízkosti místa, kde bude osazen.
- Pracovníci pověření uvazováním a odvazováním prefabrikátů a jiných břemen musí mít kvalifikaci vazače.
- Břemena nesmí být odpojena od závěsného prostředku, pokud nebyla spolehlivě zajištěna proti posunutí, převracení a pádu.
Odborné prohlídky konstrukcí pro práce ve výškách (např. lešení) se provádějí nejméně po 14 dnech, pohyblivých zařízení a ochranných sítí pro práce ve výškách nejméně týdně. Denně se provádí zběžná prohlídka ochranných konstrukcí, které jsou v častém namáhání a ihned se provádí prohlídka všech konstrukcí po bouřce, silném dešti, větru, oblevě, silných mrazech apod.
O všech provedených kontrolách se provede zápis do knihy BOZ. Zjištěné závady musí být neprodleně odstraněny.

Žádné komentáře:

Okomentovat