Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologický předpis pro provedení zdících prací jednoho podlaží III

3) zdění první výškyNa založené zdivo provádíme vyzdívaní způsobem „do šňůry“. Na plných úsecích zdiva vyzdíme nejdříve rohy na výšku 3 až 5 vrstev. Přitom kontrolujeme svislost nároží pomocí olovnice a vodorovnost spar pomocí vodováhy. Výšku jednotlivých vrstev kontrolujeme měřící latí. Poté napneme v první spáře mezi oběma kraji úseku zednickou šňůru a podle ní klademe a vyrovnáváme další část zdiva. Po vyzdění několika vrstev provedeme kontrolu vodorovnosti a výšky zdiva pomocí měrné latě a hadicové vodováhy. Poté pokračujeme v dalším zdění. Jakmile zedníci již nemohou zdít z úrovně podlahy musíme přistoupit ke stavbě lešení.

4)LešeníPřed postavením lešení vyčistíme pracoviště. Součásti lešení (zpravidla kozového nebo tabulového) se dopraví na určené místo. Toto pracovní lešení provádíme obvykle 1500 mm široké. Musí mít odpovídající nosnost. Ochranné hrazení z vnější strany se používá při zdění výšky jak 1,5 m nad terénem.

5) zdění druhé výšky
Na připravené lešení dopravíme potřebný materiál. Postup zdění je stejný jako při provádění první výšky zdiva. Navíc zde přibývá osazován í nadokenních příp. nadedveřních překladů, zejména pokud nad nimi zdivo pokračuje.

6) ztužující věnce
Obvodové a střední zdi jsou v úrovni každého podlaží svázány ztužujícími věnci. Na poslední vrstvu cihel se uloží po obvodu věncovky, poté provedeme bednění a umístíme výztuž tvořenou 4 pruty 10 335 prům. 10 mm a třmínkovou výztuží 10 216. Pro konstrukci bednění bude použito smrkového dřeva (rozpěrky, vzpěry, svlaky, desky). Jako spojovacího materiálu bude použito hřebíků, rádlovacího drátu a kramlí. Do bednění uložíme betonovou směs B20 a zhutníme, po zatuhnutí můžeme odbednit.

Žádné komentáře:

Okomentovat