Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Technologie stavebních procesů - Technologický předpis pro provedení základů III

Technologický postup provedení základové konstrukce:

1) Zaměření a vytýčení prostoru pro stavbu bednění a následnou betonáž.

2)Podklad:Suchý rovný, začištěný do roviny. Základové pasy budeme ukládat přímo do výkopu, bez nutnosti použít .bednění U základových patek bude použit železový beton a je nutné patku obednit. Podklad pro základovou patku bude tvořen 10 cm silnou vrstvou vyrovnávacího betonu třídy B12,5.

3)Zhotovení bedněníPro konstrukci bednění bude použito smrkového dřeva (rozpěrky, vzpěry, svlaky, desky). Jako spojovacího materiálu bude použito hřebíků, rádlovacího drátu a kramlí. Řezivo bude skladováno na suchém zpevněném proti povětrnostním vlivům chráněném místě (dle výkresu zařízení staveniště)Všechny dřevěné prvky přesahující délku 1 m budou proloženy min. ve třetinách délky dřevěnými latěmi.
Na vyrovnávací vrstvu betonu se položí dolní stahovací trámy, na ně se uloží bednící desky, ty se zajistí vzpěrami a rádlovacím drátem, poté se vloží horní stahovací trámy a provede se jejich zabezpečení. Je třeba dbát na správnost vnitřních rozměrů bednění, rovnost a tuhost bednění.

4)Vyztužování
Armování bude provedeno přímo do bednění z armovacího drátu 10 216 různých průměrů dle výkresu uložení výztuže. Tvarování provedou vyškolení pracovníci – železáři. Je třeba dodržet min. tloušťky krytí přesným uložením výztuže.

5)betonáž, přeprava betonuBeton bude vyráběn v betonárce na staveništi a bude přepravován do bednění pomocí stacionárního čerpadla MIXOKRET M201-E . Stacionární čerpadlo se umístí u míchacího centra, kde betonová směs půjde z míchačky přímo do čerpadla a odtud do bednění. Při ukládání je potřeba dbát na dodržení výšky shozu, která nesmí překročit 1,5m. Při ukládání do dřevěného bednění je třeba dbát na dostatečné provlhčení konstrukce bednění. Po uložení do bednění bude beton vibrován ponorným vibrátorem typu PV 201. Je třeba dbát na dokonalé provibrování. Hlavici nutno ponořovat pomalu a svisle. Tloušťka zhutňované vrstvy nesmí překročit 1,25 x délky hlavice a musí proniknout do předcházející vrstvy do hloubky cca 50-100mm. Hutníme do té doby než dojde k vyplavování cementu na povrch.
Pro realizaci betonových konstrukcí jsou povinné tyto zkoušky:
Průkazné:
mají ověřit ještě před zahájením prací vhodnost složek směsi
Kontrolní:provádějí se v průběhu prací, ověřují vlastnosti bet. směsi. Kontrola jakosti betonu se provádí na zkušebních krychlích.

6) ošetřování betonu
Beton bude nutno ošetřovat po dobu 6 dnů kropením pilin na povrchu základů nebo použít vhodný nástřik např. Ochranal. Rovněž je možné použít pro ošetření různé textilie, které se budou po dobu zrání betonu kropit nebo použít PET folie. Při zpracování, zhutňování a ošetřování je nutno dodržet ČSN 73 24 00.

7) odbedněníOdbednění bude možné provést po částečném zatvrdnutí betonu, zhruba po uplynutí 7 dnů.

Žádné komentáře:

Okomentovat