Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ale smysl života můžeme posunout i do jiných oblastí

Ale smysl života můžeme posunout i do jiných oblastí. Zejména bych na tomto místě zavedl pojem „životní cíl“ (příp. „životní ambice“, „očekávání“). Životní cíl nám pomáhá naplňovat smysl života.

Co rozumíme životním cílem? Např. být laskavý na sebe a na druhé, umět naslouchat, porozumět, umět odpouštět, přijímat lásku a umět jí opětovat, být užitečný pro někoho, pro jiné, pro společnost, pro zvířata… Ale i dobře placené zaměstnání apod.

Člověk dochází k vědomí spokojenosti se svým životem tehdy, když to, čeho dosáhl, je v souladu s tím, co od svého života očekával. Čím je určen obsah životních očekávání? Těmito očekáváními bývají životní ambice resp. cíle.

Dá se říci, že v minulosti bylo začlenění lidí do života jednodušší. Například za feudalismu zdědil nejstarší syn otcovu chalupu a pole. Tím bylo jeho životní očekávání jednoznačně určeno. Pro pracujícího člověka v kapitalismu byla ústředním bodem životních ambicí otázka existenční jistoty, výdělku. U dívek byl splněním životních ambicí sňatek s existenčně zabezpečeným mužem.

Dnes si vlastně životní ambice stanoví každý člověk sám. Velmi důležité je vést už děti k tomu, aby své životní cíle a ambice orientovaly podle smyslu životní činnosti. Pro mnoho lidí je životními ambicemi dosáhnout toho, čeho dosáhl jeho otec nebo matka.

Životní cíl můžeme také chápat z roviny dílčí, konkrétní. Tzv. životní cíl podle životního cyklu, ve kterém se nacházíme. Marketing popisuje sedm základních etap životního cyklu:

1) mladí lidé, mladá domácnost (výdaje, zábava)
2) plné hnízdo I (děti do 6 let, výdaje více na děti, nábytek apod.)
3) plné hnízdo II (děti nad 6 let, výdaje na školné, sportovní potřeby apod.)
4) plné hnízdo III (s nezaopatřenými dětmi, prázdniny)
5) prázdné hnízdo I (rodiče začínají cestovat)
6) prázdné hnízdo II (důchodci)
7) osamělí (jeden z páru zemře)

Z těchto etap můžeme odvodit odlišné dílčí cíle a tedy naplňování smyslu života v konkrétní fázi života. Já patřím do první etapy životního cyklu. Pro mě je nyní např. cíl úspěšně vystudovat vysokou školu, po-té najít příjemné a pro mě adekvátní zaměstnání, rodina… atd. Což je jakýsi souhrn životních cílů, jimiž se snažím naplňovat svůj smysl života.

Žádné komentáře:

Okomentovat