Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smysl života se může také v jednotlivých fázích života značně měnit

Smysl života se může také v jednotlivých fázích života značně měnit. Tzv. dítě spatřuje smysl života v něčem jiném, než dospělý člověk nebo stařec. Zpravidla dochází k postupnému „vývoji“ názorů v důsledku konfrontace s ostatními a v důsledku životního dospívání. Názory se mohou také radikálně změnit např. díky nemoci, úrazu. Myslím, že kdybych vážně onemocněl, nebo např. ochrnul v důsledky nehody, můj pohled na svět by nejspíš zaznamenal přehodnocení určitých životních priorit a smyslu života.

Někteří při nezdaru a nesplnění některých cílů „upadají“ a ztrácí smysl života. Vše pro co žili ztrácí smysl. Cítí se osamoceni a nepochopeni okolím. Závisí při tom samozřejmě na člověku samém, na jeho vůli, síle, schopnosti řešit neúspěch. Zde může významnou roli sehrát již zmiňovaná rodina a přátelé. Uvědomění si, že nežiji „jen sám pro sebe“, ale jsou stále lidé, kterým na mně záleží, kteří mě potřebují.

Ztráta smyslu života může vyvolat hledání a „utápění se“ v jiných možnostech, zpravidla takových, které jen pomohou zapomenout, nepřemýšlet a neřešit budoucnost. Zejména alkohol a drogy. Na chvíli člověk dokáže zapomenout, ale neunikne. Svět, který se jevil bezsmyslným se stane, alespoň na chvíli, obrovsky smysluplný. Ve skutečnosti je to ale pouze pocit smyslu, nikoliv smysl sám.

Člověk může dojít až na samou hranici života a díky psychickému zhroucení uvažovat o jeho ukončení – sebevraždě. Sebevražda jako projev neschopnosti reagovat na životní překážky. (Podle statistik připadá nejvíce sebevražd kvůli rodinným a pracovním konfliktům.)

Další velkou rovinou je spatřování smyslu života v duševních hodnotách. Ať již křesťané, kteří uznávají bibli (spis judaismu a křesťanství) a boha. Bůh, který určuje smysl života. Bůh, který nás používá pro své cíle a žádá jen to, abychom mu věřili… Nebo muslimové, kteří uznávají Korán a Alláha (arabský bůh). Tito lidé mohou smysl života hledat v naprosto odlišných představách.

Příkladem může být útok na USA dne 11.9.2001. Lidé, kteří tento útok spáchali, vyznávají Tálibán (islámské militantní hnutí v Afghánistánu, které ovládá většinu Afghánistánu mimo severní oblasti) včele s bin Ládinem. Zde je vidět jasný příklad zcela odlišných představ o smyslu života. Hlavním smyslem života těchto lidí bylo ublížit kapitalistické Americe a zemřít, zemřít za svá vyznání, za hnutí Tálibán.

Žádné komentáře:

Okomentovat