Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Smysl života

Smysl života
(pro předmět PSP201)


Otázka smyslu života je velmi komplikovaná a u jednotlivých lidí rozdílná. Lze sice najít jakýsi obecný rámec hodnot, které většina lidí uznává a preferuje, ale konkrétní hodnoty a smysl života závisí bezesporu pouze na člověku samém.

Myslím, že právě hodnoty, které člověk ve svém životě uznává hluboce souvisí se smyslem jeho života.

Minulý semestr jsme měli předmět, jehož náplní bylo umět interpretovat informace, osobní názory a hodnoty, které uznáváme. Všichni, kdo navštěvovali tento kurz, obdrželi seznam jakýchsi „hodnot“ (cca 20 položek), z nichž měli vybrat preferenčně první tři hodnoty.

Při vyhodnocení většina lidí na prvém místě uvedla rodinu, včetně mě. Rodina je něco, v čem spatřuji hlavní smysl života. Vlastně je to příroda, která nám toto předurčila. Protože, i když se řada lidí povyšuje nad světem, zvířectvem resp. přírodou, člověk je součástí přírody, ať chce nebo nikoliv. Snad i pocit „zanechat něco na světě“ vede k touze po rodině, předat „kus sebe“ i pro další generace. Zde by se dalo použít: „člověk může přežít jen tehdy, žije-li pro něco“. Vychovat potomky, kteří budou reprezentovat z části sebe samého. Jakož i správná (ve smyslu dát dítěti právní i morální zásady) výchova potomků, v čemž spatřuji jeden ze základu smyslu mého života.

Žádné komentáře:

Okomentovat