Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

V dalších hodnotách už docházelo k určitým diferencím

V dalších hodnotách už docházelo k určitým diferencím. Někdo uvedl bohatství, jiný životní úspěch, kariéru apod.

Já jsem na druhém místě po rodině uvedl přátelství. Mít přátelé pro mě znamená velmi mnoho. Bez přátel by byl svět „černý“. Opravdoví přátelé dokáží ovlivnit určité postoje, pomoci při komplikovaných životních situacích a pomoci najít třeba i nový smysl života. Protože „utápět“ se ve svých vlastních myšlenkách a nemoci je s nikým konfrontovat, může vést k depresím a situacím, kdy člověk smysl života ztrácí.

Na třetím místě jsem uvedl štěstí. Bez štěstí podle mě žít nelze. Štěstí ve smyslu být úspěšný, ale také ve smyslu být šťastný se způsobem života. Bez štěstí by totiž každý rychle ztrácel smysl života. Štěstí bych zařadil do skupin tzv. „podpůrných“ hodnot, které nám pomáhají tento smysl naplňovat.

Nyní jsem tedy uvedl pro mě tři nejdůležitější životní hodnoty:

1) rodina
2) přátelství
3) štěstí

(na tomto místě se nezabývám zdravím, které chápu trochu v jiné rovině).
Pro někoho může být velmi důležité povolání a pracovní činnost jako důvody, pro které stojí za to žít. Aby pracovní činnost mohla být tím významným zdrojem vědomí, pro které stojí za to žít, musí být splněny některé podmínky. Je důležité, aby lidé byli velmi spokojeni se svou prací a také musí mít pocit, že jejich činnost je někomu prospěšná.

Nejdůležitějším faktorem, který ovlivní člověka, zda pro něj má jeho povolání velký význam, je bohatství prožitků s ním spojených. To, co prožívá při své práci právník, učitel nebo instalatér, může být pro každého z nich důvodem, pro který stojí za to žít.

Velmi důležité jsou také vztahy na pracovišti i mimo ně. Je samozřejmé, že cítí-li se někdo dobře v kolektivu přátel na svém pracovišti, odráží se tento stav na jeho chování doma i jinde. Takový člověk se svým životem spokojen asi bude. Je stále však mnoho lidí, u kterých je tomu naopak.

Je také velmi zajímavé pozorovat sebehodnocení studenta, lékaře, topiče a třeba inženýra. I kdyby se všichni "jako rovný s rovným" setkali třeba na zábavě nebo na fotbale, všude se projeví jejich specifický názor o sobě, určený hlavně jejich pracovním začleněním. A na tom, zda jsou s tímto začleněním spokojeni, zda se sami vnímají jako úspěšní, závisí to, zda jsou spokojeni se svým životem.

Žádné komentáře:

Okomentovat