Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal
Právník, nikdy tuto práci nevykonával, píše o obyčejných lidech, dokonce takových, kterých bychom si nikdy nevšimli, protože nás nezajímají, ukazuje, že i v nich je schovaná krása, mají svůj svět a jejich jádro je dobré, i když dobře schované.
• Perlička na dně – cyklus povídek, v těchto povídkách sledujeme příhody lidí z okraje společnosti např. pivních přeborníků, dělníků, tuláků, bohémů. Hovorovým jazykem se spoustou slangových výrazů líčí život v nepříliš přívětivých barvách. Zachycuje často odpudivé jevy skutečnosti, ale ve všech lidech i u těchto lidí z okraje společnosti nachází pověstnou perličku na dně – něco dobrého, co je ukryto v každém člověku.
Asi nejznámější jsou jeho
• Postřižiny - znáte z filmu, píše o svých rodičích v době, kdy sám ještě nebyl na světě.Tatínek byl správce pivovaru, od přírody ustaraný, snažil se obstát před správní radou, která měla k jeho práci samé výhrady. Naproti jeho krásná a samostatná žena byla všemi obdivována a on tak toužil po tom, aby na něm byla závislá. Výraznou postavou je tam strýček Pepin, který přijel původně na čtrnáctidenní návštěvu a už zůstal zbytek života. Pepin je pábitel – typická postava, kterou Hrabal vytvořil, člověk, který mluví a mluví, vymýšlí si, ale ne proto, že by chtěl okolí obelhat, chce ho jen pobavit. V téhle knížce je zachycen svět 20. let 20. stol. Doba zkracování vzdáleností – motorky a auta nahrazují koňskou sílu, sukní i vlasů. Za ty dostala paní správcová od svého rozhněvaného muže na zadek.
Zfilmovány byly také
• Slavnosti sněženek - nemůžeme tam mluvit vyloženě o ději, spíš jde o sled nejrůznějších epizod, v nichž vystupují svérázné postavičky, které spojuje život v jedné vesnici, lov divočáka, o kterého se poperou dvě skupiny myslivců a smíří je paní učitelka, která s nimi mluví stejně jako se svými malými dětmi, zabijačka v hospodě, na které se znovu porvou. Mezi svérázné postavičky patří sběratel – nekup to, když je to tak levný, a tak si dílnu zaneřádí spoustou zbytečných, ale levných věcí, např. 100ks. Levých holínek, halda gramofonových desek apod., další postavičkou je řezník, který všechno sežere, venkovan, který se s kozami kouká na barevnou telku a jezdí drahým autem….
Knížka
• Obsluhoval jsem anglického krále - působí, jako by chtěl autor něco vychrlit jedním dechem. Hlavní hrdina vypráví přátelům v hospodě o svém životě, o tom, jak se chtěl stát milionářem a málem se mu to povedlo… Tahle knížka se právě natáčí, monopol na Hrabalovy předlohy si vydobyl Jiří Menzl.
Další knížkou je
• Příliš hlučná samota - taky jako film, hlavní hrdina pracuje ve sběrně, celá život lisuje starý papír a rukama mu procházejí i knihy autorů, kterým režim nedovolil, aby je mohl do ruky dostat čtenář. Hrdina se nakonec zblázní a nechá se slisovat do balíku s papírem. Autor zemřel za neznámých okolností – vypadl nebo vyskočil z okna. A víte, která zvířata miloval? Kočky, s nimi trávil poslední léta života. Z nápojů pak pivo – taky byl syn správce pivovaru, ne? Ten však pil mlíko, na pivo tu byla jeho žena.

Žádné komentáře:

Okomentovat